Iranul exclude desfiinţarea instalaţiilor sale nucleare

Preşedintele Hassan Rohani a exclus "sută la sută" desfiinţarea instalaţiilor nucleare din Iran, după acordul de la Geneva asupra programului nuclear controversat al Teheranului, într-un interviu pentru cotidianul Financial Times (FT) publicat vineri.
Economica.net - sâm, 30 nov. 2013, 08:16
Iranul exclude desfiinţarea instalaţiilor sale nucleare

La rândul său, la Viena, reprezentantul iranian în cadrul Agenţiei internaţionale pentru energie atomică (AIEA) Reza Najafi a apreciat că „Perioada de întrerupere timp de şase luni a anumitor activităţi nucleare iraniene prevăzută de acord va începe la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie”.

Întrebat de FT dacă desfiinţarea instalaţiilor nucleare ale ţării sale este „o linie roşie” de netrecut pentru guvernul său, preşedintele iranian a răspuns: „sută la sută”.

În acest interviu, Hassan Rohani a sugerat de asemenea că relaţiile între Teheran şi Washington s-ar putea îmbunătăţi în continuare.

„Problemele între Iran şi Statele Unite sunt foarte complicate şi nu pot fi rezolvate într-o perioadă scurtă de timp. În pofida complicaţiilor, a existat o deschidere în aceste o sută de zile, care se mai poate mări”, a apreciat el.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania compun grupul „5+1” care a negociat acordul istoric încheiat cu Iranul duminică la Geneva.

Acesta deschide calea către şase luni de tranzacţii delicate către obţinerea unui acord „complet”.

„Prevedem că vom începe aplicarea măsurilor adoptate de cele două părţi la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie”, a declarat Najafi în timpul reuniunii consiliului de guvernatori ai AIEA.

În schimbul suspendării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi afectează economia, Teheran s-a angajat să pprească îmbogăţirea uraniului la peste cinci la sută timp de şase luni, să suspende construcţia reactorului cu apă grea de la Arak – care ar putea produce plutoniu necesar fabricării unei bombe nucleare – şi să acorde acces sporit inspectorilor internaţionali la locaţiile vizate.

Israelul, care cere desfiinţarea capacităţilor nucleare ale Iranului, a respins acordul de la Geneva.

Iranul este acuzat de occidentali şi Israel că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi afirmă că programul său este în scopuri pur paşnice.

AIEA va juca un rol cheie în verificarea aplicării acestui „plan de acţiune”. „Discuţii preliminare” au avut deja loc cu agenţia pe această temă, a declarat Najafi, adăugând că ele vor continua.

Anterior, directorul general al agenţiei ONU Yukiya Amano a recunoscut că instituţia sa nu este pregătită, din cauza, conform acestuia, mijloacelor suficiente, să îndeplinească sarcinile suplimentare prevăzute pentru aceasta de acordul de la Geneva.

„Aceasta necesită o sumă importantă de bani şi (o sporire) a forţei de muncă… Bugetul AIEA este foarte, foarte strâns. Nu cred că vom putea acoperi totalitatea (acestor sarcini suplimentare) cu propriul nostru buget”, a declarat el.

Experţii agenţiei trebuie mai ales să inspecteze zilnici locaţiile principale de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi Fordo şi reactorul de apă grea de la Arak. AIEA nu are inspectori staţionaţi în permanenţă în Iran, iar vizitele sunt în general asigurate de echipe de doi inspectori, a precizat acesta.

Te-ar mai putea interesa și
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul orașelor europene, arată datele din cea de-a opta ediție din......
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...