Studiu Consiliul Concurenței: Cu cât s-au ieftinit alimentele de la 1 august

Dea la 1 august, prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței. Doar merele roșii s-au scumpit cu 3,6%, până la 3,9 lei, în medie, din cauza sezonalității.
Alina Stanciu - lun, 07 aug. 2023, 11:19
Studiu Consiliul Concurenței: Cu cât s-au ieftinit alimentele de la 1 august

Comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume, potrivit unei analize a Consiliului Concurenței.

Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).

Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.

„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.

Reducerea medie a produselor de bază la 1 august, comparativ cu luna iunie, în marile lanțuri de magazine

Produs   Reducere (%)
Struguri   -33.74
Prune   -29.79
Cartofi   -28.42
Ardei gras Bianca   -27.59
Ardei Kapia   -25.64
Morcovi   -24.24
Pepene   -22.25
Castraveți   -19.24
Ceapă   -17.91
Pâine   -13.11
Brânză   -12.30
Aripi pui   -12.19
Iaurt   -11.28
Făină   -10.68
Pulpă pui   -8.91
Mălai   -8.75
Tacâmuri pui   -8.31
Pui Grill   -6.23
Lapte   -5.39
Ouă   -5.31
Carne porc lucru   -4.21
Ulei   -3.85
Zahăr   -3.44
Spată porc   -0.85
Mere roșii   3.65

Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Te-ar mai putea interesa și
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Grupul Stellantis va începe în septembrie să vândă vehicule electrice ale partenerului său chinez Leapmotor în nouă ţări europene, inclusiv România....
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile nelegitim
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile ...
Consiliul Concurenţei monitorizează constant preţurile produselor de bază şi verifică dacă unii comercianţi au crescut ...
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută sprijinul Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru a finanța un studiu de fezabilitate ...
Marcel Ciolacu: S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect
Marcel Ciolacu: S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat marţi că, în perioada următoare, va începe discuţiile cu partenerii sociali pentru ...