SUA îşi exprimă „îngrijorarea” faţă de instalarea de către Moscova a sistemelor de rachete

Statele Unite au exprimat "îngrijorare" în legătură cu riscul "destabilizării" în regiunea Kalinigrad, după decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene, a anunţat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 07:08
SUA îşi exprimă

„Noi am cerut Rusiei să nu ia nicio măsură care ar duce la destabilizarea regiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, precizând că Washingtonul a discutat cu Moscova despre acest subiect.

„Noi ne-am exprimat îngrijorarea (…) Ştim, bineînţeles, că statele din regiune s-au declarat preocupate (de decizia Rusiei) şi continuăm discuţiile cu ele”, a adăugat Harf.

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au exprimat, luni, preocupare în legătură cu instalarea de către Rusia a unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.

„Planurile de instalare a bateriilor de rachete Iskander-M în regiunea Kaliningrad ne îngrijorează. Polonia a subliniat acest fapt în repetate rânduri”, se arată într-un comunicat comun emis de Ministerul polonez de Externe.

Rusia a instalat sisteme de rachete Iskander-M, cu rază scurtă de acţiune, în partea de vest a ţării, în apropiere de frontiera cu Uniunea Europeană, a confirmat Ministerul rus al Apărării. „Sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander au fost desfăşurate în Regiunea militară Vest”, care include şi enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov. „Aceste măsuri nu încalcă niciun acord internaţional”, a dat asigurări oficialul rus.

Regiunea militară Vest include şi Moscova şi Sankt-Petersburg, întinzându-se până în zona arctică şi până în nordul Ucrainei.

Kremlinul a avertizat în 2011 că Rusia ar putea să instaleze în Kaliningrad sisteme de rachete Iskander, pentru a răspunde „ameninţărilor” reprezentate de un proiect al NATO şi al Uniunii Europene.

Cotidianul Bild a relatat sâmbătă că Rusia a instalat, în ultimele 12 luni, sisteme de rachete Iskander-M, numite şi SS-26, în apropierea frontierelor UE.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...