Serghei Lavrov: UE şi Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia şi Uniunea Europeană au convenit să respecte suveranitatea tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, potrivit agenţiei UNIAN.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 07:43
Serghei Lavrov: UE şi Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei

”Am discutat despre Ucraina şi am convenit că toţi trebuie să respecte suveranitatea oricărui stat, inclusiv a Ucrainei, şi să permită altor popoare să facă o alegere liberă cu privire la dezvoltarea statelor lor”, a declarat Lavrov, la sfârşitul unei reuniunii cu omologii săi europeni, la Bruxelles.

Ministrul rus de Externe a subliniat că Ucraina trebuie să-şi ia deciziile, fără vreo influenţă din partea altor state.

„În ultimele zile, tot mai mulţi afirmă că dacă Rusia nu s-ar fi implicat în afacerile Ucrainei, totul ar fi fost bine. Am arătat prin exemple cum ne comportăm noi şi cum se comportă partenerii noştri, care sosesc la Kiev şi împart biscuiţi manifestanţilor din Piaţa Independenţei, afirmând că poporul trebuie să facă o alegere liberă în favoarea Uniunii Europene. În legătură cu acest fapt, apare întrebarea dacă această liberă alegere există”, a afirmat ministrul rus.

De asemenea, Lavrov a declarat că în cadrul acestei reuniuni nu a fost abordat subiectul privind instalarea de către Rusia a unor sistemele de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.

„Ministerul rus al Apărării a oferit explicaţii suficiente. Astăzi (luni) acest subiect nu a fost discutat”, a afirmat Lavrov.

Întâlnirea dintre Lavrov şi miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene are loc în contextul refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE.

Puterea ucraineană a suspendat, brusc, la sfârşitul lui noiembrie, semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de mai multe luni, pentru a se întoarce către Rusia. Această situaţie a provocat manifestaţii ale opoziţiei şi o mobilizare fără precedent de la „revoluţia portocalie” prooccidentală din 2004.

Moscova, acuzată de europeni că a efectuat presiuni asupra Kievului, insistă asupra ”intereselor economice reale” ale unei aderări a Ucrainei, aflate în recesiune şi ameninţate de faliment, la Uniunea Vamală.

Te-ar mai putea interesa și
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie testată în exploatare, se arată într-un răspuns al ministrului......
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european în domeniul ...
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, atunci când fac cumpărături online – date IGPR
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, ...
Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea ...
SUA acuză Rusia că a intrat cu personal militar într-o bază a armatei americane din Niger. Ce a răspuns Kremlinul
SUA acuză Rusia că a intrat cu personal militar într-o bază a armatei americane din Niger. Ce a răspuns Kremlinul
Un înalt oficial al apărării american a declarat joi pentru Reuters că personal militar rus a intrat în baza aeriană ...