Creşterea preţurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 – date Eurostat

Recenta creştere a preţurilor produselor agricole în UE a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 (comparativ cu perioada similară din 2022), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - mar, 26 sept. 2023, 13:05
Creşterea preţurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 - date Eurostat

În plus, preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) a scăzut între trimestrul doi din 2022 şi trimestrul doi din 2023, primul declin din trimestrul patru din 2020, scrie Agerpres.

Cele mai recente date sugerează o stabilizare a pieţelor agricole globale, după o perioadă de perturbări, caracterizată de o producţie agricolă semnificativă şi preţuri de producţie ridicate.

Între trimestrul doi din 2022 şi trimestrul doi din 2023, preţul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut cu 2%, un ritm mult mai redus faţă expansiunea de 17% în primul trimestru din 2023 comparativ cu primul trimestru din 2022.

Cele mai mari creşteri ale preţurilor în trimestrul doi din 2023 în rândul principalelor categorii de produse s-au înregistrat la citrice (o medie de 89%), ulei de măsline (48%) şi cartofi (38%). În mare parte aceste creşteri de preţuri reflectă reducerea producţiei în urma secetei. S-au înregistrat creşteri de preţuri şi la ouă 31%) şi porci (28%). În schimb, a scăzut preţul la cereale, cu 31%, iar preţurile la păsări de curte şi la lapte au fost în mare parte stabile.

De asemenea, în trimestrul doi din 2023 preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) au scăzut cu 5%. Cele mai mari scăderi au fost la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (minus 23%), energie şi lubrifianţi (minus 13%) şi furaje (minus 5%).

La nivel naţional, majoritatea statelor membre UE (17 din 27) au continuat să se confrunte cu creşteri de preţuri ale produselor agricole în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Cel mai rapid ritm de creştere a fost în Portugalia (22%), Grecia (21%) şi Spania (16%), ţări care au fost afectate de secetă.

În contrast, Lituania (minus 26%) şi Estonia (minus 15%) au raportat cel mai semnificativ declin al preţurilor.

În privinţa preţului mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile), cea mai mare creştere a preţurilor medii comparativ cu trimestrul doi din 2022 a fost în Ungaria şi România (ambele cu 6%), în timp ce Lituania Ţările de Jos au avut cel mai sever declin (ambele cu minus 16%).

Te-ar mai putea interesa și
China va vinde săptămâna aceasta un prim lot de obligaţiuni pe termen lung
China va vinde săptămâna aceasta un prim lot de obligaţiuni pe termen lung
China va vinde săptămâna aceasta un prim lot de obligaţiuni de stat pe termen lung, a anunţat luni Ministerul de Finanţe, într-un moment în care Beijingul vrea să crească sprijinul oferit......
România va furniza grâu Israelului, în caz de urgență. Cele două state au semnat un memorandum
România va furniza grâu Israelului, în caz de urgență. Cele două state au semnat un memorandum
Israelul şi România au semnat un acord de furnizare de grâu în situaţii de urgenţă.
Brazilia vrea să domine şi piaţa de cacao
Brazilia vrea să domine şi piaţa de cacao
Într-un moment în care producţia de cacao în Africa de Vest este în scădere din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile, ...
Protest în faţa Guvernului. BNS şi cele 29 de federaţii afiliate cer reducerea fiscalităţii pe muncă
Protest în faţa Guvernului. BNS şi cele 29 de federaţii afiliate cer reducerea fiscalităţii pe muncă
Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate organizează luni, începând cu ora 10:00, un miting ...