IEA: Tensiunile geopolitice ar putea impulsiona dezvoltarea energiei regenerabile

Tensiunile provocate de războiul din Gaza ar putea ajuta la accelerarea renunţării la combustibilii fosili dăunători pentru planetă, cum ar fi petrolul şi gazele naturale, în favoarea energiei regenerabile, a maşinilor electrice şi a pompelor de căldură - similar modului în care creşterea semnificativă a preţurilor la petrol în anii '70 a declanşat eforturile de economisire a combustibililor, se arată în raportul anual "Perspectivele globale privind energia", publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit Reuters şi Associated Press.
AGERPRES - mar, 24 oct. 2023, 10:25
IEA: Tensiunile geopolitice ar putea impulsiona dezvoltarea energiei regenerabile

„Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere”. Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol, scrie Agerpres.

„Puneţi împreună cele două şi nimeni nu mă poate convinge că petrolul şi gazele naturale sunt opţiuni energetice sigure pentru ţări şi consumatori. Aceste evoluţii pot accelera tranziţia energetică în întreaga lume, sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, oferă soluţii pe termen lung la problemele de securitate energetică, precum şi la schimbările climatice”, a declarat Birol într-un interviu acordat Associated Press.

Investitorii sunt îngrijoraţi de posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, care a provocat creşteri moderate de preţuri la petrol.

Preţurile combustibililor fosili sunt în scădere faţă de nivelul de vârf din 2022, „dar pieţele sunt tensionate şi volatile. Unele presiuni imediate de pe urma crizei energetice globale s-au atenuat, dar pieţele energetice, geopolitica şi economia mondială sunt afectate şi riscul unor noi turbulenţe este în creştere”, se arată în raportul IEA.

Birol a subliniat că, spre deosebire de criza din anii ’70, „de data aceasta avem toate tehnologiile disponibile. Avem energia eoliană, solară, reactoare nucleare, maşini electrice. Ele s-au extins semnificativ pe plan global şi vor reprezintă un sprijin suplimentar pentru tranziţia energetică”.

Vânzările de vehiculele electrice sunt în creştere. În 2020 doar una din 25 de maşini era electrică, iar în 2023 era una din cinci. Între timp, ponderea combustibililor fosili în generarea electricităţii a scăzut de la 70% în urmă cu zece ani la 60% în prezent şi ar urma să ajungă la 40% până în 2030, a explicat şeful IEA.

Instituţia se aşteaptă ca cererea de combustibili fosili să atingă nivelul de vârf înainte de 2030, conform actualelor politici, dar guvernele trebuie să-şi sporească eforturile de a accelera tranziţia pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale.

Raportul IEA contrastează cu cel al OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), care estimează creşterea cererii de petrol mult după 2030 şi cere noi investiţii de mii de miliarde de dolari în sectorul ţiţeiului.

Nivelul de vârf în privinţa cererii de petrol, gaze naturale şi cărbune este vizibil în acest deceniu în scenariul de bază al IEA, bazat pe actualele politici guvernamentale.

„Tranziţia la energie curată are loc pe plan global şi nu poate fi oprită. Nu este o chestiune de ‘dacă’, ci doar de ‘cât de curând’ şi, cu cât va fi mai repede, cu atât va fi mai bine pentru noi toţi”, a declarat Birol. Acesta a adăugat: „Guvernele, companiile şi investitorii trebuie să susţină tranziţia energetică şi nu să-i pună piedici”.

Până în 2030, IEA se aşteaptă la creşterea de zece ori a numărului de vehicule electrice pe plan mondial, pe fondul politicilor de sprijin pentru energia curată pe principalele pieţe.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu (Video)
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu ...
Preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a rupt deja toate legăturile diplomatice cu Israelul, acuzându-l de "genocid" în Fâşia Gaza, a cerut vineri Curţii Penale Internaţionale (CPI) să......
Biden a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
Biden a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina, ...
Statele Uniunii Europene au arătat la ONU o totală lipsă de unitate în privința rezoluției prin care se cere aderarea Palestinei la organizație
Statele Uniunii Europene au arătat la ONU o totală lipsă de unitate în privința rezoluției prin care se cere aderarea ...
Uniunea Europeană (UE) a manifestat vineri o lipsă totală de unitate la Organizația Națiunilor Unite atunci când a ...
DNSC avertizează cu privire la o campanie de apeluri false care se folosește de numele BRD și CEC
DNSC avertizează cu privire la o campanie de apeluri false care se folosește de numele BRD și CEC
Campaniile de apeluri false (spoofed) continuă, în ultimele zile fiind activă o campanie care se foloseşte de numele ...