Locurile de cazare pe Valea Prahovei, rezervate aproape în totalitate. Se schiază la Buşteni şi Azuga

Locurile de cazare pe Valea Prahovei sunt rezervate aproape în totalitate pentru Revelion, preţurile pornind de la 1.000 de lei de persoană trei nopţi de cazare la o vilă, iar turiştii care vor să schieze pot merge la Buşteni şi Azuga, singurele staţiuni unde pârtiile sunt funcţionale în prezent.
Economica.net - sâm, 28 dec. 2013, 12:25
Locurile de cazare pe Valea Prahovei, rezervate aproape în totalitate. Se schiază la Buşteni şi Azuga

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut ca multe dintre pârtiile din stațiunile de pe Valea Prahovei să fie nefuncționale, doar în Bușteni și Azuga condițiile pentru practicarea sporturilor de iarnă fiind bune.

În această perioadă, punctul de atracție pentru iubitorii sporturilor de iarnă care au mers pe Valea Prahovei este stațiunea Bușteni, unde se schiază în condiții bune pe pârtia Kalinderu 1.

Potrivit lui Mihai Coleși de la Centrul de informare turistică Bușteni, pârtia Kalinderu 1, cu o lungime de aproximativ 1.400 de metri, este acoperită cu un strat de zăpadă artificială de aproximativ 30 de centimetri.

Peste o mie de turiști se află sâmbătă pe această pârtie, mulți dintre ei venind în Bușteni din alte stațiuni unde nu există condiții pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Cea de-a doua pârtie care face parte din domeniul schiabil al stațiunii Bușteni, Kalinderu 2, este impracticabilă. În schimb, parcul de distracții de la baza domeniului schiabil Kalinderu este deschis.

În stațiunea Azuga sunt deschise doar câteva tronsoane de pârtie acoperite cu un strat de zăpadă artificială cuprins între 8 și 30 de centimetri.

Astfel, potrivit reprezentanților domeniului schiabil al stațiunii, în acest week-end se poate schia pe pârtia Sorica, pe o lungime de 550 de metri deservită de teleschi, pe pârtia Cazacu Variantă, pe o lungime de 400 de metri și pe pârtiile Sorica Începători și Cazacu Începători. Câteva sute de turiști petrec acest week-end pe pârtie la Azuga.

În cea mai căutată stațiune de pe Valea Prahovei, Sinaia, nu se schiază. Pârtiile din Valea Dorului și Valea Soarelui, situate la 2000 de metri altitudine în Bucegi sunt impracticabile din cauză că nu a nins, iar pârtia Nouă, care dispune de tunuri pentru zăpadă artificială, nu a putut fi înzăpezită din cauza temperaturilor ridicate.

Mii de turiști sunt așteptați și anul acesta să petreacă Revelionul în stațiunile de pe Valea Prahovei.

Potrivit președintelui Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican, locurile de cazare sunt rezervate aproape în totalitate pentru Revelion.

„Se înregistrează creșteri ale prețurilor serviciilor hoteliere acolo unde s-au făcut investiții, a crescut gradul de confort sau au fost introduse servicii noi. În rest, prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut”, a declarat președintele APDT Prahova.

La fel ca și anii trecuți, și în acest an cea mai căutată stațiune este Sinaia, însă interesul turiștilor a crescut și pentru stațiunile Azuga și Bușteni, a mai spus Adrian Voican.

Prețurile pachetelor turistice pentru Revelion sunt considerabil mai mari decât cele de Crăciun, deși serviciile sunt aceleași. Astfel, dacă pentru Crăciun prețul unui pachet turistic într-o vilă din Bușteni a fost de 430 de lei de persoană pentru trei nopți de cazare cu mic dejun și cină festivă, un pachet turistic similar de Revelion ajunge să coste 1.000 de lei de persoană.

La Sinaia, un pachet turistic cu cinci nopţi de cazare într-un hotel de trei stele costă 1.980 lei de persoană. Acest tarif include mic dejun bufet (cu excepţia zilei de 1 ianuarie 2014), cina bufet în data de 30 decembrie şi 2 ianuarie (fără băuturi), cină festivă în noaptea de Revelion, carnaval cu cină în 1 ianuarie, parcare, acces la piscină, saună, sală de fitness. Pentru copiii cu vârste între 10 şi 14 ani, părinţii vor plăti suplimentar 790 de lei, bani în care sunt incluse cinci nopţi de cazare în camera părinţilor şi serviciile de masă.

Tot la Sinaia, la hotelurile de patru stele trei nopţi de Revelion costă peste 2.500 de lei, patru nopţi costă peste 2.900 de lei, iar un pachet turistic cu cinci nopţi ajunge să coste 3.200 de lei de persoană, bani în care sunt incluse servicii precum cazare în cameră dublă cu mic dejun şi cină festivă de Revelion.

La hotelurile de lux de pe Valea Prahovei o vacanță de Revelion ajunge să coste 2.000 de euro pentru două persoane, familiile cu copii plătind suplimentar pentru aceștia.

Cele mai căutate unități de cazare din stațiunile de pe Valea Prahovei au fost vilele, care s-au închiriat grupurilor de turiști. Pentru închirierea unei astfel de vile cu patru sau cinci camere duble, turiştii au plătit între 1.500 şi 2.500 de euro pentru întreaga vilă, în funcție de numărul nopților de cazare și de serviciile oferite. Unele vile, care dispun de bucătărie complet utilată, au fost închiriate, urmând ca turiștii să-și pregătească masa de Revelion, în timp ce alte astfel de unități de cazare asigură în preț și masa de Revelion.

Vilele au fost, de altfel, primele unităţi de cazare care s-au închiriat, atât pentru Crăciun, cât şi pentru Revelion. Proprietarii acestora spun că şi-au obişnuit deja clienţii de mulţi ani, iar în unele cazuri turiștii fac rezervările pentru anul următor imediat ce termină vacanţa, detaliile financiare fiind puse la punct ulterior.

Unii dintre cei care vor petrece noaptea dintre ani pe Valea Prahovei au plecat deja către stațiuni.

Poliția Prahova a anunțat, sâmbătă după amiază, că traficul pe DN 1, în zona stațiunilor, este aglomerat, recomandându-le șoferilor să respecte indicațiile agenților care dirijează traficul rutier și să circule cu prudență.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene scrisori, în care au semnalat mai multe tipuri de afirmaţii potenţial......
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
O coloană de maşini pe o lungime de aproximativ şase kilometri s-a format la intrarea în Capitală dinspre Autostrada ...
Prețul energiei electrice atinge un nou record istoric pe minus. Cotația spot, la un minus de peste 100 euro/MWh
Prețul energiei electrice atinge un nou record istoric pe minus. Cotația spot, la un minus de peste 100 euro/MWh
Prețul spot al energiei electrice tranzacționabile astăzi, marți 30 aprilie 2024, cu livrare miercuri după amiază, ...
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a stabilizat în luna aprilie, iar, în paralel, economia zonei euro a revenit ...