Verchere, OMV Petrom: Se pare că e nevoie de o criză ca să ne reamintim de importanţa securităţii energetice

Securitatea energetică este mai importantă decât niciodată, dar se pare că e nevoie de o criză ca să ne reamintim de importanţa acesteia şi despre cât de esenţial este să avem acces la propriile resurse şi să le diversificăm, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, Christina Verchere, director general al OMV Petrom.
AGERPRES - mar, 07 nov. 2023, 15:44
Verchere, OMV Petrom: Se pare că e nevoie de o criză ca să ne reamintim de importanţa securităţii energetice

„Sectorul energetic se confruntă cu foarte multe provocări din cauza incertitudinilor geopolitice şi a conflictelor care au loc deja. Suntem într-un climat complet schimbat din cauza pandemiei şi a crizei energetice. Securitatea energetică este mai importantă decât niciodată şi se pare că e nevoie de o criză ca să ne reamintim de importanţa securităţii energetice şi de cât de esenţial este să avem acces la propriile resurse şi să diversificăm resursele (…) Am zis că nu mai acceptăm gaze ruseşti în Europa, am reuşit să scădem importul de gaze la un nivel foarte mic, am reuşit să dăm dovadă de adaptare şi de flexibilitate când a fost nevoie, însă nevoia de energie va continua să crească în lume, atât pentru regenerabile, cât şi pentru gaze. De aceea trebuie să putem participa cum se cuvine la aceste procese ce ne aşteaptă în privinţa securităţii energetice. Pentru România, accentul trebuie să cadă pe producţia internă. România poate să joace un rol regional atât în tranziţia energetică, cât şi în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării. E una dintre puţinele ţări din regiune care are un mix energetic foarte diversificat şi are resurse naturale în mare măsură”, a spus Verchere.

Aceasta a menţionat, totodată, că, în privinţa Neptun Deep din Marea Neagră, este importantă colaborarea cu instituţiile statului pentru ca proiectul să poată avansa.

„Gazele naturale reprezintă un avantaj competitiv pentru această ţară şi pot ajuta să devină un jucător regional. Bineînţeles că Marea Neagră este în centrul acestei strategii. Astăzi, suntem împreună cu partenerul nostru Romgaz şi am făcut progrese semnificative. Am anunţat în iunie decizia finală de investiţie şi de atunci am fost extrem de ocupaţi. Avem un plan de dezvoltare care a fost aprobat de ANRE şi am atribuit un contract de 1,6 miliarde de euro pentru platforma offshore şi, împreună cu Romgaz, vom investi în total 4 miliarde de euro. Suntem încă în etapa de atribuire a contractelor pentru firmele româneşti şi de obţinere a permiselor şi avizelor necesare. Trebuie să continuăm să colaborăm cu instituţiile de stat pentru ca acest proiect să poată avansa. Este primul proiect de mare adâncime în România şi contăm pe implicarea tuturor părţilor interesate pentru o colaborare rapidă şi fluidă, fără de care nu ne putem atinge ţintele fixate în calendar. Vrem să începem producţia în 2027. Neptun Deep nu înseamnă doar securitate energetică şi creşterea economică, ci şi tranziţia energetică, pentru că gazele naturale au cea mai mică amprentă de carbon dintre toţi combustibilii fosili şi Neptun Deep are o amprentă foarte, foarte mică”, a subliniat şefa OMV Petrom.

În viziunea lui Verchere, transformarea energetică nu se poate întâmpla peste noapte, fiind vorba despre un proces lung.

„Gazele naturale au un rol esenţial de jucat şi pot ajuta România să îşi asume o poziţie de lider regional. Apropo de electrificare, oferim combustibil şi soluţii de transport pentru clienţii români, iar în ce priveşte mobilitatea vrem să fim primul jucător de pe piaţă la mobilitate electrică din regiune. Avem 180 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice, actualmente în România, Bulgaria şi Serbia. De asemenea, am reuşit să accesăm fonduri europene pentru a dezvolta o reţea de peste 400 de puncte de încărcare ultra-rapidă pentru vehicule electrice. 300 dintre aceste puncte vor fi în România, restul în regiune”, a afirmat Christina Verchere.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema „Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...