Cresc amenzile de circulație. Cât va fi un punct-amendă

După mai mulți ani în care valoarea punctului-amendă pentru contravențiile de circulație a fost înghețată, ea va crește acum, potrivit proiectului Ordonanței de Urgență “trenuleț”, publicată de Ministerul de Finanțe. Cele mai blânde amenzi cresc cu 40 de lei.
Mihai Nicuţ - mie, 13 dec. 2023, 16:47
Cresc amenzile de circulație. Cât va fi un punct-amendă

Iată mai întâi prevederea din proiectul de OUG, după care vom explica:

Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

Potrivit legislației actuale, valoarea unui punct-amendă, este, de principiu, 10% din valoarea salariului minim brut pe aconomie, dar, din 2017 până acum, în ciuda creșterii susținute a salariului minim, punctul amendă a rămas fixat la valoarea de 145 de lei, an de an.

Iată că acum se schimbă legea, iar punctul amendă este, ca procent, mai mic, de doar 5% în loc de 10%, numai că el se aplică la un nivel al salariului minim mult mai mare.

Astfel, dacă acum punctul-amendă este de 145 de lei, după intrarea în vigoare a Ordonanței, el va fi de 165 de lei (5% din salariul minim care este acum de 3.300 de lei), așadar cu 20 de lei mai mare.

Clasa I de sancțiuni din Codul Rutier, cea cu cele mai mici amenzi aplicate șoferilor, prevede un nivel minim al amenzii de două-puncte amendă, așadar pentru cele mai “ușoare” contravenții, amenda de circulație crește cu 40 de lei.

Pentru cele mai severe, din Clasa IV (clasa V este pentru persoane juridice), unde amenzile sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte amendă, amenda maximă crește așadar cu 400 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Importuri record de energie electrică ale Ucrainei, azi, inclusiv din România
Importuri record de energie electrică ale Ucrainei, azi, inclusiv din România
Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă luni o valoare record, după ce ţara vecină a raportat pagube......
Gazprom, care a raportat prima pierdere anuală din 1999 încoace, ar urma să aibă o perioadă lungă de rezultate slabe. China nu poate substitui livrările profitabile de gaze către Europa
Gazprom, care a raportat prima pierdere anuală din 1999 încoace, ar urma să aibă o perioadă lungă de rezultate slabe. ...
Gigantul rus Gazprom, deținut de Kremlin, cândva cea mai profitabilă companie din Rusia, s-ar putea confrunta cu o perioadă ...
Parlamentul din Georgia dezbate în lectură finală legea privind „agenţii străini” care a declanşat proteste masive
Parlamentul din Georgia dezbate în lectură finală legea privind „agenţii străini” care a declanşat proteste ...
O lege care a declanşat proteste în masă în Georgia este dezbătută luni în lectură finală în parlament, ea făcând ...
Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România, a fost de peste o jumătate de milion de euro – UNSAR
Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România, a fost de peste o jumătate de milion de euro – UNSAR
O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul ...