Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România: Nu ne putem asuma să cerem încetarea protestului

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Florin Barbu, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, asociație profesională formată din producatori agricoli care dețin suprafețe între 50 si 50.000 ha, solicită constituirea sau convocarea grupurilor de lucru cu părțile interesate sau afectate pentru ca soluțiile convenite în discuțiile de ieri de la Minister să fie corect implementate. Asociația atrage atenția că nu își poate asuma încetarea protestului, așa cum nu și-a asumat declanșarea lui.
Alina Stanciu - mar, 16 ian. 2024, 17:54
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România: Nu ne putem asuma să cerem încetarea protestului

După întâlnirea cu ministrul Agriculturii de ieri, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România a transmis ministrului, printr-o scrisoare deschisă, solicitarea constituirii grupurilor de lucru și clarificări suplimentare.

Astfel, legat de propunerile privind finanțarea sistemului agricol prin credite agricole cu dobândă subvenționată și garanții de stat,  fie că vorbim despre cele de capital de lucru sau de investiții, fermierii solicită consultări urgente cu băncile comerciale și cu fermierii, în grupuri de lucru comune.

„Creditul Fermierului și alte tipuri de ajutoare acordate pe cadrul de ajutor de stat “Ucraina”, se cumulează la beneficiari? Dacă da, care va fi, de fapt, suma rămasă efectiv la dispoziția beneficiarului sub formă de credit pentru capital de lucru, având în vedere că ajutorul de stat, de cel mult 280 000 euro/fermă, va include și garanția acordată de stat și cei 100 de euro/ha pentru culturile din toamnă 2022?”, ]ntreab[ fermierii.

De asemenea, ei solicită MADR  să notifice Comisia Europeană schema de ajutor de stat privind despăgubirile la culturile de primavară, tot pe cadrul Ucraina, pentru ca aceasta să fie pregătită în momentul rectificării bugetare.

În legătură cu continuarea planului de investiții în irigații-infrastructură principală, fermierii vor să știe ce măsuri de compensare vor exista pentru cei din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor

De asemenea, sunt nelămuriri legate de aplicarea GAEC 7 (rotația obligatorie) și GAEC 8 (procentul mininim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere un anunț al ministrului  despre diminuarea procentului de sancțiuni, având la bază forța majoră.

„Într-o perioada atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm și o înăsprire a regimului fiscal, respectiv noile taxe guvernamentale asupra sectorului bancar, energetic, multinaționale etc.,  se vor repercuta mai departe pe lanț. Aveți în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură?”, se mai întreabă fermierii care vor să știe și ce investiții se vor face în portul Constanța.

„În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane tone cereale și oleaginoase. Ucraina si Romania au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Care sunt masurile de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii astfel încât fermierii din România să nu fie privați de posibilitatea de a-și valorifica la momentul optim recolta?”

„In privința monitorizării fluxurilor, solicităm plasarea de cântare obligatorii, în vamă și pe traseele prestabilite tranzitului cerealelor”, mai spun aceștia.

Fermierii se plâng și de faptul că nu au lămurit situația celor care primesc arendă.

„In practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moștenirile, există cerința unor declarații notariale de la toți moștenitorii. Indeplinirea acestei condiții este foarte complicată, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul primăriei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe. Cum intenționează autoritățile să simplifice acesată povară?”.

„După cum am mai subliniat, avem încredere că veți putea operaționaliza lista de angajamente semnate ieri, 15 ianuarie 2024 prin mobilizarea expertizei necesare și vă asigurăm că dorim să contribuim direct, în grupurile de lucru, la acest demers.  Între timp, am aprecia, după cum suntem siguri că o vor face și fermierii rămași să protesteze în stradă, clarificările dvs., în cel mai scurt timp posibil, la chestiunile ridicate aici”, mai transmit repezentanții FAPPR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Paschal Donohoe, președintele Eurogrup: Vreau să văd că zona euro şi Europa cresc mai rapid. Cred că putem face asta, dar trebuie să adoptăm noi măsuri ca să se întâmple asta
Paschal Donohoe, președintele Eurogrup: Vreau să văd că zona euro şi Europa cresc mai rapid. Cred că putem face asta, ...
Economia Europei trebuie să înregistreze o creştere mai rapidă, a declarat vineri Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), transmite Bloomberg,......
Cargus relochează hubul său din Sibiu, într-un depozit mai mare și mai modern
Cargus relochează hubul său din Sibiu, într-un depozit mai mare și mai modern
Compania de curierat Cargus anunță relocarea hub-ului său de sortare din Sibiu într-o nouă facilitate modernă, parte ...
Societatea Națională a Apelor Minerale pregătește punerea în exploatare a unui nou izvor de apă
Societatea Națională a Apelor Minerale pregătește punerea în exploatare a unui nou izvor de apă
Echipa de experți din cadrul Serviciului Teritorial Vest al Societății Naționale a Apelor Minerale S.A. a început un ...
Frecvența sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a a creșterii regenerabilelor, spune șeful Dispeceratului Energetic Național. „Tehnicienii caută soluții”
Frecvența sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a a creșterii regenerabilelor, spune șeful Dispeceratului ...
Modul de operare și mentananță a sistemului energetic începe să se schimbe fundamental ca urmare a integrării multor ...