Bodea, CRE: România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică

România se află într-o zonă de oportunitate fantastică în domeniul energetic, având acces la gaz, resurse regenerabile, vânt şi soare, mult peste media europeană, a declarat, miercuri, Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi director general al Adrem Invest, în cadrul unui eveniment de specialitate.
AGERPRES - mie, 28 feb. 2024, 15:33
Bodea, CRE: România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică

„România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică. În primul rând, avem acces la resurse extraordinare: gaz, resurse regenerabile, vânt şi solar, mult peste media europeană. Avem o infrastructură energetică rezonabil de bună şi o capacitate fantastică de a acţiona în ceea ce înseamnă reglajul, pentru că avem o capacitate hidroenergetică extraordinară, care poate să ne ajute foarte mult în ceea ce înseamnă acest reglaj, între inconsistenţa producţiei de energie regenerabilă şi nevoile de consum care sunt pentru mai multă energie în bandă”, a menţionat Corneliu Bodea, la ZF Power Summit, scrie Agerpres.

El a subliniat că România nu se află într-o dificultate energetică.

„Pentru a transforma aceste oportunităţi în realităţi economice şi energetice ne trebuie viziune, claritate, nu predictibilitate. Trebuie să uităm de acest termen. Noi nu trăim vremuri predictibile, de aceea este nevoie de mai mult leadership. Trăim vremuri impredictibile şi nu se va schimba lucrul acesta”, a susţinut Bodea.

Totodată, preşedintele CRE a făcut referire la Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC).

„Avem acest know-how nuclear. Sunt mai optimist în ceea ce priveşte SMR (reactoare modulare mici – n. r.) decât de Unităţile 3 şi 4 unde, dacă ne uităm în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), e mult optimism acolo. Şi pentru SMR este optimism, dar sunt mai dispus să cred că s-ar putea face ceva relevant în domeniul acesta, decât în Unităţile 3 şi 4, în intervalul acesta. Vorbim de 2030, ca şi cum ar cădea o cortină, aşa, la 2030 se întâmplă ceva. Nu se întâmplă nimic. Comisia Europeană şi DG Energy au început deja să rafineze ţintele. Vorbesc de 2035, cred că şi România va trebui să înceapă să vorbească de un interval mai lung de timp”, a afirmat Corneliu Bodea.

Potrivit acestuia, pentru a transforma aceste oportunităţi în realităţi este nevoie de o piaţă care să aducă profit investitorilor.

„Trebuie să ne uităm ce facem cu consumul. Să zicem că vom fi capabili să realizăm aceste proiecte în termene rezonabile. Cine consumă energie? Noi am terminat anul trecut, din păcate, cu o reducere a consumului de energie electrică cu 7%, din care 5% este scăderea industriei şi o scădere de 11% la consumul populaţiei. Investeşti, produci ca să vinzi energie. Cui o vinzi? O exporţi, depinde de capacitatea noastră de interconectare. Eu cred că răspunsul la această întrebare legată de cine va consuma energia produsă stă într-o altă transformare care se numeşte electrificare”, a adăugat preşedintele CRE.

În opinia sa, electrificarea, adică transferul dinspre alte forme de energie termică spre forme bazate pe energie electrică, ar putea fi răspunsul.

Te-ar mai putea interesa și
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă – analiză
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă – analiză
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă, aceştia menţionând că desfăşoară activităţi care îi împlinesc personal şi contribuie la o stare generală de bine,......
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Grupul Stellantis va începe în septembrie să vândă vehicule electrice ale partenerului său chinez Leapmotor în nouă ...
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile nelegitim
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile ...
Consiliul Concurenţei monitorizează constant preţurile produselor de bază şi verifică dacă unii comercianţi au crescut ...
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută sprijinul Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru a finanța un studiu de fezabilitate ...