Numărul rușilor care trăiesc sub pragul de sărăcie a scăzut anul trecut – Rosstat

Numărul ruşilor care trăiau anul trecut sub pragul de sărăcie a scăzut la 13,5 milioane, de la 14,3 milioane în 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), în timp ce rata sărăciei a scăzut la 9,3%, de la 9,8%, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 mart. 2024, 21:22
Numărul rușilor care trăiesc sub pragul de sărăcie a scăzut anul trecut - Rosstat

În 2023, pragul de sărăcie în Rusia se situa la 14.339 de ruble (158,92 de dolari) pe lună, a precizat Rosstat.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a propus un sprijin suplimentar de stat de cel puţin 110 miliarde de dolari, cum ar fi reduceri fiscale pentru familiile cu copii şi fonduri suplimentare pentru regiunile cu natalitate scăzută

El a spus că sărăcia încă este o problemă acută care afectează direct 9% din populaţie, nivelul fiind de peste 30% la familiile numeroase. Obiectivul este de reduce aceste rate sub 7% şi, respectiv, sub 12%, până în 2030.

Alte date oficiale publicate recent arată că salariile reale în Rusia au crescut cu 7,8% în 2023, iar economia a crescut cu 4,6% în ritm anual în luna ianuarie, pe măsură ce rata şomajului a coborât la un minim istoric.

Economia rusească şi-a revenit semnificativ anul trecut după căderea din 2022, însă această creştere se bazează în principal pe finanţarea oferită de stat pentru producţia de arme şi muniţie utilizate în Ucraina, ceea ce maschează problemele care blochează îmbunătăţirea standardului de viaţă al ruşilor.

Salariile sunt un subiect sensibil în Rusia, unde mai mulţi ani de inflaţie ridicată au erodat puterea de cumpărare a cetăţenilor. Salariile reale sunt ajustate în funcţie de inflaţie şi datele statistice sunt publicate cu întârziere de o lună.

Vânzările cu amănuntul, un indicator crucial al cererii consumatorilor, au crescut şi ele cu 9,1% în ritm anual în luna ianuarie, peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 7,8%. Banca Centrală a Rusiei a anunţat şi ea marţi că cererea consumatorilor a rămas la un nivel ridicat şi abia acum a început să reacţioneze la politica monetară strictă. În prezent, dobânda de referinţă în Rusia este la 16%.

Institutul Rosstat a informat că rata şomajului a coborât la un minim istoric de 2,9% în luna ianuarie, o dovadă a crizei de mână de lucru care limitează productivitatea economiei.

Prim-vicepremierul Andrei Belousov a tras un semnal de alarmă cu privire la provocările economice cu care se confruntă Rusia, avertizând că avansul solid de 3,6% înregistrat anul trecut de Produsul Intern Brut nu este un semn că creşterea economică este una sustenabilă. Belousov a menţionat criza de mână de lucru, scăderea exporturilor de hidrocarburi, sprijinul pentru investiţii, înlocuirea importurilor şi creşterea productivităţii drept principalele provocări la adresa unei economii care în cele din urmă va dicta standardul de viaţă al populaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza
Israel Hamas: Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat duminică un apel la încetarea ''imediată'' a focului în Fâşia Gaza, la eliberarea ostaticilor şi la o creştere a ajutorului......
Studiu Dacia: Un sfert dintre respondenți nu se simt în siguranță ca pietoni în oraș
Studiu Dacia: Un sfert dintre respondenți nu se simt în siguranță ca pietoni în oraș
Platforma de responsabilitate socială a mărcii Dacia, a lansat un studiu amplu prin care și-a propus să aducă în prim ...
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de ...
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în ...