Proteste violente în Bosnia – peste 130 de răniţi

Peste 130 de răniţi, majoritatea poliţişti, este bilanţul manifestaţiilor violente care au avut loc joi la Tuzla şi în mai multe oraşe din Bosnia, participanţii la aceste acţiuni protestând împotriva degradării nivelului de trai, relatează AFP.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 07:35
Proteste violente în Bosnia - peste 130 de răniţi

Potrivit unei surse medicale din oraşul Tuzla, 30 de manifestanţi şi 104 poliţişti au fost aduşi în cursul zilei în spitalele din acest oraş, ei suferind răni provocate de obiecte contondente sau iritaţii oculare cauzate de gazele lacrimogene.

Circa 7.000 de persoane, conform presei locale, sau 2.000 potrivit poliţiei, au protestat pentru a doua zi consecutiv la Tuzla şi au forţat cordonul forţelor de ordine care a încercat să împiedice accesul lor în sediul administraţiei regionale. Protestatarii au aruncat cu pietre şi cu cocteiluri molotov în poliţişti şi în clădire, toate ferestrele acesteia fiind sparte.

Iniţiativa protestelor a aparţinut salariaţiilor companiilor de stat care nu le-au plătit salariile de mai multe luni, în special societăţile din industriile chimică şi forestieră.

Manifestaţii de mai mică amploare au fost organizate şi la Sarajevo, Bihaci, Zeniţa şi Mostar, oraşe ale Federaţiei croato-musulmane, una dintre cele două entităţi ce compun Bosnia (cealaltă fiind Republica Srpska, entitatea sârbă). Şeful guvernului acestei entităţi, Nermin Niksic, a convocat o reuniune extraordinară a responsabililor din domeniul securităţii pentru a evalua situaţia.

‘Tot mai mulţi oameni trăiesc în mizerie şi sărăcie, sunt înfometaţi. Poporul şi-a pierdut speranţa şi nu mai crede într-o îmbunătăţire a situaţiei. Protestul a rămas singurul lor instrument’, comentează pentru AFP un analist local.

În Bosnia rata oficială a şomajului este de 44%, dar Banca Centrală locală estimează că rata reală este de 27,5%, întrucât multe persoane lucrează fără forme legale.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...