Ford F-150, un simbol american, disponibil oficial în România

În cadrul unui eveniment desfășurat la Ploiești, compania Proleasing Motors a anunțat încheierea unui acord cu Hedin US Motors și debutul comercializării modelului Ford F-150 în România.
Robert Stan - mar, 12 mart. 2024, 22:06
Ford F-150, un simbol american, disponibil oficial în România

Teoretic, orice model nou Ford comercializat oficial în România are ca sursă reprezentanța companiei americane de aici. Nu este și cazul modelului Ford F-150, un simbol al mărcii americane, dar și al industriei auto de peste ocean. Fiind un model destinat în special pieței din SUA, impunătorul pick-up este comercializat în Europa printr-o firmă complet separată de rețeaua Ford și necesită omologare individuală pentru fiecare mașină livrată.

În acest context, compania care gestionează întregul proces de distribuție și vânzare în Europa poartă numele Hedin US Motors, firmă care a încheiat un contract de reprezentare în România cu dealerul prahovean Ford, Hyundai și BMW, Proleasing Motors. Astfel, comercializarea modelului Ford F-150 în întreaga țară este, începând din această lună, în sarcina Proleasing Motors.

„Distribuirea autorizată a modelelor Ford F-150 în România oferă celor pasionați de camionete puternice o serie de avantaje semnificative. Dacă până acum, costurile legate de întreținere și piese de schimb pentru acest tip de mașini, importate prin diverse canale pe continent, erau necunoscute, începând de azi, clienții vor beneficia de asistență pe parcursul întregului proces de vânzare-service-garanții și acces la întreaga gamă de piese de schimb și accesorii originale”, a declarat Lucian Alexe, CEO al Proleasing Motors.

Conform oficialilor Hedin US Motors prezenți la eveniment, România este cea de-a cincea piață din Europa în care există acum un reprezentant autorizat pentru Ford F-150 după Suedia, Germania, Olanda și Estonia. Însă mașina poate fi comercializată în orice stat european, cu condiția omologării fiecărei unități vândute.

Jens Olofsson, manager de produs al Hedin US Motors, a explicat și că, pentru respecta în totalitate reglementările europene, mașinile Ford F-150 sunt importate mai întâi din SUA în Germania, la Bremerhaven, și acolo sunt operate modificările necesare, pornind de la anumite soft-uri și cablaje și încheind cu blocurile de lumini. Totul cu acordul producătorului și în conformitate cu specificațiile acestuia. În ciuda acestui proces, aparent anevoios, între momentul comenzii și livrare „nu ar trebui să treacă mai mult de 22 – 30 de zile. Dacă este însă livrată o mașină din stoc, procesul se poate derula chiar mai repede, în circa 15 zile”, a menționat și Michael Washington, Area Sales Manager Hedin US Motors pentru Europa.

„Suntem extrem de încântați să putem oferi și pieței din România aceste vehicule excepționale, F-150 fiind o gamă de «pick-up trucks» care domină segmentul din care face parte de peste 40 de ani. Abia aștept să îi cunosc pe viitorii noștri clienți din România, care sunt convins că se vor regăsi în statutul iconic al noului lor vehicul”, a declarat Anderz Larqvist, președinte Hedin US Motor.

Ford F-150, comercializat în patru versiuni de echipare

În România, ca și în restul Europei, imperialul pick-up Ford este comercializat în patru versiuni de echipare, trei fiind disponibile încă din momentul lansării – Lariat, Raptor și Limited. Versiunea XLT, cea mai accesibilă, va fi și ea în România cât de curând.

În ciuda aparentei concurențe cu modelul Ranger, cei de la Hedin și Proleasing susțin că F-150 este o ofertă complementară. „Ford F-150 este un produs aspirațional. Un icon american pe care mulți l-au văzut doar la TV. Iar prețurile sale încep acolo unde cele ale Ranger se termină”, a explicat Jens Olofsson pentru LifeNews.ro.

De altfel, este demn de remarcat faptul că vehiculul nu se adresează oricui. Cea mai accesibilă variantă, XLT, costă 65.000 de euro, fără TVA, iar pentru un Raptor prețul urcă vertiginos până la peste 120.000 de euro. Tot fără TVA.

„Potențialii clienți ai Ford F-150 cumpără un astfel de model ca a doua sau a treia mașină a familiei. Versiunile XLT și Lariat sunt pentru munci grele, în timp ce Limited și Raptor sunt mai degrabă pentru «lifestyle». Cine cumpără un XLT o face pentru costurile sale mai reduse, iar Lariat va fi achiziționat pentru echipamente și puterea de transport și tractare. La fel, Limited e pentru cei care doresc lux și confort, în timp ce Raptor e destinat celor care caută sportivitate offroad”, a detaliat Lucian Alexe, șeful Proleasing Motors.

Pentru propulsie, versiunile XLT și Lariat folosesc același motor, un V8 de 5 litri care dezvoltă 406 CP și nu mai puțin de 555 Nm, în timp ce Limited are sub capotă hibridul V6 PowerBoost de 3,5 litri care pune la dispoziția șoferului 436 CP și 773 Nm. Transmisia este asigurată de o cutie de viteze automată cu zece trepte.

Varianta sportivă Raptor este un caz aparte. Deși are același motor de 3,5 litri și aceeași cutie cu zece trepte, inginerii Ford Performane i-au asigurat 456 CP și 692 Nm, dotând mașina cu echipamente speciale precum sistemul de amortizare a șocurilor FOX Racing Shox, arcurile elicoidale de 24 inch (cele mai lungi în clasa sa) și tehnologia «Live Valve», care pune la lucru o serie de senzori ce scanează terenul în timp real și adaptează modul de condus în funcție de particularitățile suprafeței. Modelul Raptor este disponibil cu șapte moduri de conducere diferite și cu ajustarea corespunzătoare a direcției, cuplului, transmisiei și distribuției de putere între punți.

Cu astfel de versiuni și prețuri este limpede că Ford F-150 nu este un vehicul pentru oricine. Doar pasionații și cei care își doresc cu ardoare o mașină care poate depăși orice obstacol s-ar încumeta să dețină un astfel de model. Cu toate acestea, deși admite că deocamdată „testează piața”, șeful Proleasing Motors consideră că poate avea așteptări mari fără a stabili o țintă de vânzări.

„Odată cu preluarea distribuției mărcii BMW ca dealer am învățat să vindem mașini scumpe. Știm să vindem și avem clienți pentru ele. E important de notat că, până acum, românii care doreau un F-150 îl importau din SUA pe diferite căi și apoi se chinuiau la RAR pentru a se lovi ulterior de probleme cu garanția și mentenanța. Acum noi rezolvăm totul. Oferim service chiar și pentru cei care au deja F-150. Primele piese sunt pe drum”, a declarat Lucian Alexe.

Cine este distribuitorul Ford F-150 în România

Hedin US Motor, importatorul și distribuitorul oficial al gamei Ford F-150 în Europa face parte din Hedin Mobility Group, una dintre cele mai mari companii antreprenoriale din domeniul auto din Europa, cu sediul în Suedia.

Conform lui Michael Washington, Area Sales Manager Hedin US Motors pentru Europa, compania sa a ales să se extindă în România atrasă „de potențialul pieței. Am ales Proleasing pentru că lucrăm cu dealeri Ford în toată Europa. Vehiculul e similar cu alte modele ale mărcii americane, iar noi am studiat aria de vânzare și este una ofertantă. E lângă munți și multe alte zone care se potrivesc pentru astfel de mașini. (…) În plus, România are mulți antreprenori în domenii ca agrobusiness, petrol și energie. (n.n. – persoane care corespund clientului-țintă pentru F-150) Este una dintre țările cu cea mai mare creștere din Europa în ultimii ani și de aceea suntem aici. În acest context, Româna este un pas natural de extindere pentru noi.”

Noul distribuitor oficial Ford F-150 în România, compania Proleasing Motors, are o experiență de peste 23 de ani în piața auto și este unul dintre cei mai importanți dealeri Ford, cu peste 14.000 de automobile ale mărcii livrate. Dealer Ford, Hyundai și BMW, iar acum distribuitor Ford F-150, firma își desfășoară activitatea în trei centre integrate de vânzări și service din Prahova, Buzău și Dâmbovița. În prezent, Proleasing Motors are peste 150 de angajați.

„Am început fără să știu prea mult ce înseamnă piața auto, dar am făcut trei showroomuri în care am debutat cu Ford și, apoi, am adăugat mărcile BMW și Hyundai. În 2022 am devenit dealer BMW M, iar astăzi avem un parteneriat cu Hedin și să preluăm activitatea pentru F-150. Acest model e un «icon» american. Vine în completarea portofoliului nostru și tocmai de aceea l-am poziționat ca brand de sine stătător”, a declarat Lucian Alexe, CEO al Proleasing Motors.

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...