Astra Asigurări a intrat în redresare financiară. Ce trebuie să facă cel mai mare asigurător din România

Astra, cea mai mare companie de asigurări din România a fost plasata de Autoritatea de Supraveghere Financiară în procedura de redresare financiară.
Mihai Banita - mar, 18 feb. 2014, 12:43
Astra Asigurări a intrat în redresare financiară. Ce trebuie să facă cel mai mare asigurător din România

„ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a Astra Asigurări”, a declarat Dan Radu Ruşanu.

„KPMG se va ocupa de redresarea financiară a companiei (…) Astra va avea nevoie de un aport de capital semnificativ”, spuine Ruşanu.

Toate poliţele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare. Astra va fi obligată să onoreze toate solicitările care vin din poliţele de asigurare, a adăugat preşedintele ASF.

Astra Asigurări a intrat în procedură de redresare financiară. Pe toată perioada procedurii, managementul va fi asigurat de firma de consultanţă KPMG.

„În cazul unui eveniment major, Asta nu va putea face faţă plăţilor”, a declarat Ruşanu.

Întrebat ce se va întâmpla cu Astra Asigurări în cazul în care procedura de redresare financiară eşuează, Corneliu Moldovanu, vicepreşedinte ASF a declarat că în acest caz, „conform legii, firma intră în faliment”.

În timpul administrării speciale, companiei îi va fi interzis să înstrăineze bunuri şi active fără acordul ASF.

Cauzele care au dus la intrarea în administrare specială ţin de neplata daunelor către mai mulţi asiguraţi, în special pe segmentul RCA, şi problemele care ţin de plasarea în reasigurarea către firme obscure. Potrivit lui Ruşanu, va urma reanalizarea poliţelor de reasigurare.

Firmei îi va fi interzis să mai acorde împrumuturi intragrup, după ce mai bine de 100 de milioane de lei din banii Astra au mers către finanţarea altor companii din grup.

„(au fost acordate) împrumuturi intragrup de 110 de milioane de lei, 100 de milioane către Medien Holding, cunoscută ca România Liberă. Vom încerca să aflăm cine sunt beneficiarii”, a declarat Ruşanu.

De asemenea, va urma şi auditarea firmei de către o companie consacrată.

„(se va face) auditarea de către un aduitor consacrat, ţinând cont că în ultimii cinci ani a fost auditată de o firmă de apartament”, a declarat Ruşanu.

„DNA se va sesiza doar dacă există elemente infracţionale”, a adăugat Ruşanu.

 Controalele societăţilor de asigurări vor continua cu fermitate. Decizia ASF de astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial şi a fost transmisă şi către Jurnalul UE. Operaţiunile la bursă au fost sistate, a adăugat preşedintele ASF.

 „Societatea nu a fost controlată aproape deloc în ultimii 5 ani de zile. A fost un control în 2012, încheiat în 2013, 26 aprilie. Contorul a fost finalizat cu trei zile înainte de venirea noi conduceri ASF. Avea termen de 9 luni de zile, astfel că a fost dificil pentru ASF să mai controleze compania în acest interval (…) Dl Daniel Tudor (fostul preşedinte al CSA) a fost cel care a protejat Astra, va avea multe de răspuns”, a mai declarat Ruşanu.

Planul de măsuri

-Inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidențele societății de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale și a stabilirii obligațiilor de plată față de creditorii de asigurări;

-Luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare și în conformitate cu cerințele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;

-interzicerea efectuării de investiții în valori mobiliare și imobiliare cu excepția plasamentelor în depozite bancare și titluri de stat sau certificate de trezorerie;

-interzicerea înstrăinării bunurilor și/sau activelor societății de asigurare fără aprobarea prealabilă a ASF;

-luarea măsurilor necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi;

-inventarierea și evaluarea, conform normelor în vigoare, a creanțelor înregistrate în evidențele societății și anularea creanțelor din asigurare aferente contractelor ieșite din perioada de valabilitate și înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societății;

-reanalizarea politicii de reasigurare și plasarea riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenții de rating recunoscute; efectuarea unui audit de către un auditor reputat.

Liderul pieţei româneşti de asigurări, Astra Asigurări a avut în primul semestru din 2013 venituri din prime de 601,7 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2012.
Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.
The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurări are două sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria (deschisă la finalul anului 2010) şi în Slovacia (operaţională din decembrie 2012).

Te-ar mai putea interesa și
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării, transmite......
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Parlamentul Germaniei a aprobat o nouă serie de măsuri pentru a sprijini și mai puternic dezvoltarea energiei fotovoltaice ...
NEPI Rockcastle și-a majorat împrumutul de la IFC la 445 milioane de euro
NEPI Rockcastle și-a majorat împrumutul de la IFC la 445 milioane de euro
NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a semnat în decembrie 2023 un acord cu Corporația ...
China: 19 persoane decedate în urma surpării unei porţiuni de autostradă în provincia Guangdong
China: 19 persoane decedate în urma surpării unei porţiuni de autostradă în provincia Guangdong
Nouăsprezece persoane şi-au pierdut viaţa în urma surpării unei porţiuni de autostradă în noaptea de marţi spre ...