UNSAR face apel la responsabilitate în gestionarea şi în mediatizarea situaţiilor similare Astra

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România face apel la responsabilitate atât în gestionarea, cât şi în mediatizarea situaţiilor similare celei în care se regăseşte compania Astra, aflată sub administrare specială, au declarat pentru AGERPRES, reprezentanţii UNSAR.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 16:36
UNSAR face apel la responsabilitate în gestionarea şi în mediatizarea situaţiilor similare Astra

‘Nu avem foarte multe informaţii la aceasta oră, astfel încât să putem analiza impactul pe piaţa asigurărilor. Riscul reputaţional este singurul care se conturează în acest moment. Încrederea clienţilor este afectată de evenimentele de acest tip, motiv pentru care UNSAR face apel la responsabilitate atât în gestionarea, cât şi în mediatizarea situaţiilor de aceasta natură’, au spus aceştia.

Potrivit UNSAR, conform legislaţiei în vigoare, poliţele emise de o societate pusă sub administrare specială sunt valabile până la momentul expirării acestora. Societatea este obligată să onoreze din propriile disponibilităţi financiare existente sau rezultate din administrarea specială toate daunele care decurg din poliţele de asigurare.

UNSAR mai precizează că ‘nu este în măsură sa comenteze acţiunile Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la situaţia descoperită de echipele de control la diverse entităţi din piaţa asigurărilor’.

De altfel, UNSAR a dat, miercuri, publicităţii un comunicat în care precizează că industria de asigurări din România este solidă, guvernată de un cadru de reglementare clar şi complet, aliniat normelor europene, de natură să asigure stabilitatea pieţei, identificarea eventualelor derapaje şi corectarea controlată a acestora. Întreg cadrul existent promovează funcţionarea coerentă, bazată pe prudenţialitate, care să asigure stabilitatea pieţei de profil, un climat concurenţial corect şi oferirea de servicii de calitate.

‘Pentru apărarea intereselor clienţilor companiilor de asigurări, la nivelul industriei există mecanisme care funcţionează ca ‘plase de siguranţă’, garantând protecţia şi respectarea drepturilor acestora în orice situaţie (rezerve, marjă de solvabilitate, fond de garantare etc.). În acest context, eventualele derapaje punctuale de la normele şi standardele de operare în domeniu – aşa cum este situaţia actuală – nu trebuie extrapolate, ci înţelese ca fiind excepţii’, se mai spune în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, marţi, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească.

Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanţă financiară KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziţia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară.

Proprietarul companiei Astra Asigurări, Dan Adamescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ASF şi-a încălcat propria normă în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere specială a companiei Astra Asigurări. El a precizat că va ataca în instanţă decizia ASF pe care o consideră şocantă şi iresponsabilă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.