Testele de stres arătă că băncile greceşti au un necesar de capital de cinci miliarde de euro

Primele patru bănci greceşti (NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank) ar avea nevoie de capitaluri suplimentare în valoare de cinci miliarde de euro, potrivit ultimelor teste de stres derulate de Banca centrală a Greciei, au declarat, vineri, pentru Reuters, două surse din mediul bancar.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 11:55
Testele de stres arătă că băncile greceşti au un necesar de capital de cinci miliarde de euro

Această estimare preliminară, care se bazează pe cifrele comunicate de Banca centrală a Greciei fiecăreia din cele patru bănci comerciale, trebuie să fie aprobată de troika creditorilor internaţionali, care supervizează programul de asistenţă a Greciei.

Banca centrală a Greciei a derulat o nouă rundă de teste de stres la cele mai mari patru bănci comerciale greceşti (NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank) pentru a stabili dacă recapitalizarea de 28 de miliarde de euro, efectuată în vara anului trecut, le-a făcut capabile să absoarbă şocuri viitoare, în condiţiile în care valoarea creditelor neperformante continuă să crească.

‘Estimările privind necesităţile totale de capital sunt de aproximativ cinci miliarde de euro’, a declarat un bancher, fără a dezvălui care sunt necesităţile pentru fiecare din cele patru bănci.

În schimb, oficialii de la Banca centrală a Greciei au refuzat să comenteze, precizând doar că rezultatele testelor de stres vor fi publicate în scurt timp.

Publicarea rezultatelor acestor teste de stres, iniţial programată pentru începutul lunii ianuarie 2014, a trebuit să fie amânată din cauză discuţiilor prelungite cu inspectorii Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Central Europene. Banca centrală a Greciei a amânată publicarea rezultatelor testelor, deoarece troika nu a clarificat dacă necesităţile de capital trebuie elaborate pe baza unui scenariu de bază sau pe baza unui scenariu negativ, care presupune încă doi ani de recesiune economică.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii valorii creditelor neperformante, ca urmare a recesiunii prelungite.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), vehiculul care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a cheltuit până acum 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar şi, în prezent, mai dispune de opt miliarde de euro pentru a acoperi orice deficienţe de capital ce vor fi scoase în evidenţă de ultimele teste de stres.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Porr Construct a săpat 1.095 de metri din 2.700 (circa 40%) la primul tunel veritabil de autostradă din România, în vreme ce lucrările pe toată secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea ...
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Un centru comercial din Varşovia a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu masiv izbucnit sâmbătă noaptea, ...
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în special.
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în ...
”Au spus-o și ceilalți șefi ai UniCredit, avem interese mari de creștere a băncii în regiunea Europei Centrale și ...