Se schimbă pachetele de ţigări, dar şi legislaţia pentru ţigările electronice. Ce a decis Parlamentul European

Azi, în Parlamentul European s-a făcut un nou pas spre adoptarea unor reglementări ce vizează descurajarea consumului de ţigarete. Deputaţii au votat ca 65% din suprafaţa unui pachet să fie acoperit de avertismenţe. Ţigările electronice sunt considerate produse medicale dacă au conţinut mic de tutun.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 13:32
Se schimbă pachetele de ţigări, dar şi legislaţia pentru ţigările electronice. Ce a decis Parlamentul European

Propunerea legislativă de actualizare a Directivei UE privind tutunul, prin care se încearcă reducerea consumului în rândul tinerilor făcând aceste produse neatractive a fost aprobată astăzi de către deputații din Parlamentul European. Astfel, este foarte probabil ca, pe viitor, 65% din suprafața tuturor pachetelor să fie acoperită de imagini avertizante, având în vedere că propunerea a fost agreată cu miniștrii sănătății din UE. De asemenea, ţigările electronice vor fi reglementate, fie ca produse medicale, dacă promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, informează un comunicat al Parlamentului European. „Acesta este punctul culminant al unor ani de muncă împotriva unui lobby intens al industriei tutunului și a grupurilor lor de avangardă. Aceste noi măsuri sunt un pas mare înainte pentru controlul tutunului și vor contribui la prevenirea apariției unei noi generații de fumători. Știm că cei care încep să fumeze nu sunt adulții, ci copiii, majoritatea fiind mai mici de 18 ani”, a spus raportorul Linda McAvan (S&D, UK).

Avertismentele de sănătate: două treimi din pachet, ambele fețe

Legislația actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puțin 30% din fața pachetului și 40% din revers. Textul propus va crește această suprafață la 65%, pe fiecare parte și vor cere care aceste avertismente să fie vizuale – ceea ce nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de față. Pachetele cu mai puțin de 20 de țigări – care sunt mai ieftine și de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puținele state unde mai sunt permise pe piață.

Ce se va întâmpla cu ţigările electronice

La propunerea deputaților, țigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. În acest caz, concentrația lor de nicotină nu trebuie să depășească 20mg/ml. Țigările electronice cu cartuș care se poate reumple vor fi permise. Țigările electronice trebuie să fie protejate de copii și să aibă avertismente de sănătate. Restricțiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica și lor.

Aditivii enumerați, aromele interzise

Totodată, textul interzice aromele în țigări și în tutun care ar putea face produsele mai atractive prin crearea unei „arome caracteristice”. Mentolul va fi interzis din 2020. Aromele vor fi acceptate pentru pipe.

Unii aditivi în mod special dăunători sănătății vor fi interziși, iar autoritățile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o „listă de priorități” pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esențiali pentru producerea țigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizați.

700 000 decese pe an în UE

La doisprezece ani după intrarea în vigoare a directivei actuale, fumatul rămâne cauza principală, care ar putea fi prevenită, de decese în UE. Aproximativ 700 000 de ani mor din această cauză în fiecare an. De-a lungul anilor, măsurile luate pentru a descuraja fumatul au contribuit la reducerea procentului de fumători în UE 15 de la 40% în 2002 la 28% în 2012, în UE 27.

Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniștri la 14 martie. Statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.

Te-ar mai putea interesa și
SUA aplică tarife vamale de 100% pentru automobilele electrice din China
SUA aplică tarife vamale de 100% pentru automobilele electrice din China
Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de 18 miliarde de dolari, în ideea de a "proteja companiile şi muncitorii......
A fost aprobat bugetul CFR SA pe 2024. Investițiile în infrastructura feroviară aproape că se dublează – Grindeanu
A fost aprobat bugetul CFR SA pe 2024. Investițiile în infrastructura feroviară aproape că se dublează – Grindeanu
Undă verde în ședința de Guvern pentru Bugetul de Venituri și Cheltuieli, aferent anului 2024, al Companiei Naționale ...
Investiţiile străine directe au scăzut cu 5,46% în primele trei luni din 2024
Investiţiile străine directe au scăzut cu 5,46% în primele trei luni din 2024
 Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,095 miliarde de euro, în primele trei luni din acest ...
Autostrada Ploiești – Brașov: Indicatorii pentru lotul Cristian – Codlea, aprobați marți în Guvern
Autostrada Ploiești – Brașov: Indicatorii pentru lotul Cristian – Codlea, aprobați marți în Guvern
Pas important pentru construcția unui nou sector din Autostrada Ploiești - Brașov (A3), anunță ministrul Transporturilor ...