Teama ia în stăpânire Bursa din Bucureşti: Marea majoritate a acţiunilor scad, din cauza situaţiei din Crimeea

Bursele europene îşi amplifică pierderile după ora 14, ora Bucureştiului. Aici, dintr-un total de 103 companii listate, erau în creştere doar titlurile unui fond de investiţii legat de aur şi acţiunile a şase companii relativ mici.  Indicii Bursei din Bucureşti se apropiau de pierderile maxime ale zilei. Ameninţarea Rusiei că va intra cu armata pe teritoriul Ucrainei şi reacţia slabă a Europei Occidentale şi mai ales a Germaniei oferă perspectiva unui conflict diplomatic de durată, cu efecte negative asupra fluxului de investiţii spre ţările mici.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 mart. 2014, 08:47
Teama ia în stăpânire Bursa din Bucureşti: Marea majoritate a acţiunilor scad, din cauza situaţiei din Crimeea

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au reînceput să scadă în ritmuri apropiate de cele maxime, înregistrate la începutul zilei.

Cea mai mică scădere, -2,39% o înregistra indicele compozit BET C, face media ponderată a variaţiilor tuturor acţiunilor de la BVB, mai puţin SIF-urile.

Indicele BET Fi, al Fondului Proprietatea şi societăţilor de investiţii financiare (SIF) scădea cu mai mult de 3,5%.

Scăderile sunt amplificate de sentimentul foarte negativ nutrit pe pieţele occidentale, unde cei mai  importanţi indici scădeau cu 2 până la 3%.

La Bucureşti valaorea tranzacţiilor se apropia de 8 milioane de euro.

Cea mai mare scădere o înregistrau acţiunile unei companii  de construcţii de conducte de gaze, Condmag Braşov (COMI, -14%) şi cele ale unei companii mici, producătorul de bere Bermas Suceava (BRM; -13%).

Urmau acţiunile SIF Transilvania (SIF3  – 6,3%), în cazul lor auspiciile externe accentuând reacţia negativă la anunţiul că managementul companiei propune neacordarea de dividende.

Creşteau cu peste 8% iFond Gold, un fond de investiţiilegat de acţiuniule unor companii aurifere.

Scăderile se reduseseră, la prânz, valoarea trazacţiilor depăşind nivelul de 3,2 milioane de euro. Deja, în primele trei sferturi de oră de la deschiderea sesiunii, se făcuseră tranzacţii de peste 1,2 milioane de euro, la preţuri tot mai mici.

Jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu au putut ignora apropierea de graniţele României a unui eventual conflict militar cu importante semnificaţii geostrategice.

Doar în cele mai efervescente zile, s-au mai făcut tranzacţii de peste un milion de euro la BVB în prima jumătate de oră.

Nici o acţiune nu avea cotaţii în creştere la trei sferturi de la debutul sesiunii de tranzacţionare, iar indicele BET Fi scădea cu aproape 4%.

Se vinde tot, de la cele mai căutate acţiuni, precum Fondul Proprietatea (FP) şi Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care fac parte din BET Fi, până la cel mai puţin interesante titluri.

La aproape o oră de la începutul sesiunii, Indicele BET scădea deja cu pest 4%, iar indicele compozit  BET C cu peste 3%. Indicele BET C, face media ponderată a variaţiilor tuturor acţiunilor de la BVB, mai puţin SIF-urile.

Indicele BET, al celor mai importante 10 titluri (mai puţin SIF-urile) scădea cu 2,7%, iar indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni, inclujisv SIF-urile, pierdea 3,1%.

La o oră de la debutul zilei, lichiditatea era de două milioane de euro

Topul scăderilor nu înregistra, totuşi, pierderi de mai mult 7% pentru acţiunile individuale.

Cel mai mult pierdea SIF Transilvania (SIF3, 7%), urmată de trei acţiuni de companii mai mici, susceptibile de pierderi: DAFORA (DAFR, -5,9%(, Mecanica Ceahlău (MECF, -5,8%) şi fabrica de cărămizi Cemacon Zalău (CEON, -5,2%). Mai pierdea peste 5% şi SIF Oltenia (SIF5, -5,2%).

Pieţele internaţionale se pregătesc de un conflict diplomatic de durată şi iau în considerare situaţia în care Crimeea este ca şi pierdută de Ucraina, cu toate consecinţele.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a stabilizat în luna aprilie, iar, în paralel, economia zonei euro a revenit pe creştere în primul trimestru, după o uşoară contracţie în ultimele......
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra "cu sau fără acord" în Rafah, ...
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., ...
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...