Nelu Iordache şi ai lui au sustras 40 de milioane de euro din conturile fostei Blue Air şi Romstrade

Perioada de suspendare a falimentului fostei Blue Air Transport Aerian, acum Bata Sky Imobiliare, a fost prelungită, la cererea DNA. Pentru a mai recupera din banii cuveniţi mai ales Fiscului, Instituţia vrea să se îndrepte asupra lui Nelu Iordache, acuzat că ar fi golit conturile firmei.
Andrada Ghira - Dum, 16 mart. 2014, 22:02
Nelu Iordache şi ai lui au sustras 40 de milioane de euro din conturile fostei Blue Air şi Romstrade

Tribunalul București accepta în urmă cu două luni cererea DNA de suspendare pentru 60 de zile a falimentului Bata Sky Imobiliare, fosta Blue Air Transport Aerian. Astăzi, 17 martie, urma să fie ultima zi. DNA a cerut Tribunalului București o nouă prelungire iar perioada de suspendare a falimentului s-a prelungit până în 16 mai.

DNA a dorit suspendarea falimentului pentru ca bunurile debitoarei să nu fie lichidate și a început urmărirea penală a societății pentru evaziune fiscală, dar și a lui Nelu Iordache, aflat în arest pentru deturnare de fonduri și a cetățeanului sirian Imad Ali.

„În perioada februarie – aprilie 2011, societatea a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 11 facturi fiscale fictive (privind achiziţionarea de materiale publicitare promoţionale), emise de firmele Terista Meat Plus şi Rasty Trading (administrate în fapt de către învinuitul Imad Ali), în valoare totală de 46,3 milioane de lei – cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, prejudiciind astfel bugetul de stat (prin diminuarea frauduloasă a masei impozabile), cu suma totală de 8,34 milioane lei, reprezentând TVA dedus nelegal, aferent cheltuielilor înregistrate în contabilitate, care au avut la bază documente fictive”, se arată în extrasul procesului verbal al DNA, citat în raportul privind cauzele ce au dus la apariția insolvenței, realizat de lichidatorul judiciar, Expert Insolvență.

Banii de pe facturile fictive erau virați în conturile celor două societăți controlate de Imad Ali, după care erau direcționați către alte societăți controlate tot de acesta. Ulterior, banii erau retrași și restituiți administratorului Blue Air Transport Aerian, după ce reținea un comision de 10-12%.

În plus, dacă lichidatorul judiciar va identifica noi acte și operațiuni juridice cu privire la care să fie incidente prevederile articolele 79–80 din Legea nr. 85/2006, sau creditorii societății vor solicita acest lucru, lichidatorul va putea solicita anularea actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor, în cei trei ani anteriori deschiderii falimentului. Și nu doar atât. Se mai poate cere anularea constituirilor sau a transferurilor de drepturi patrimoniale către terți.

Iordache a retras peste 40 de milioane de euro din conturile Blue Air și Romstrade

Raportul Expert Insolvență cu privire la cauzele care au dus la apariția stării de insolvență a Bata Sky Imobiliare, arată că „din informațiile preluate din dosarul penal există premisele atragerii răspunderii unor persoane”.

„Analiza Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a relevat date potrivit cărora învinuitul Iordache Nelu împreună cu un grup de persoane angajate ale societăţilor Bue Air Transport Aerian şi Romstrade (la care acesta este acţionar şi asociat), au retras din conturile celor două societăţi sume mari în numerar, echivalentul în lei a peste 40.000.000 de euro, pe care le schimbă în valută şi le transferă ulterior atât în contul unor persoane fizice, cu justificarea achiziţii terenuri, cât şi în contul societăţilor Terista Meat Plus SRL, Rasty Trading  şi respectiv Atomium Fruct, Fructe Alese Legume Minunate, Atomium Legume, Atomium Enterprise , la care asociaţi unici şi administratori sunt cetăţeni arabi iar firmele nu figurează în evidenţa organelor fiscale cu declaraţii privitoare la obligaţiile fiscale şi cu activitate economică”, se mai arată în raportul privind cauzele care au dus la insolvența fostei Blue Air Transport Aerian.

Aceste fapte i-au determinat pe procurorii DNA să înceapă urmărirea penală a lui Nelu Iordache și Blue Air Transport Aerian SA pentru evaziune fiscală.

Datorii de 106 milioane de euro

Totalul creanțelor acceptate înscrise în tabelul preliminar este de 105,7 milioane de euro, față de totalul solicitat de creditori de 116,1 milioane de euro.

În categoria creanțelor garantate, ANAF figurează cu suma acceptată de 15,3 milioane de euro, BRD cu 4,09 milioane de euro și Raiffeisen Bank cu 2,02 milioane de euro. Creanțele salariale acceptate sunt de aproape 130.000 de euro, iar alte 1,3 milioane de euro au fost solicitate de ANAF, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații Direcția Regională București și Direcțiile de Taxe și Impozite locale ale sectoarelor 1 și 5.

82 de milioane de euro figurează în categoria creanțelor chirografare, cea mai mare dintre acestea aparținând Romstrade: 34,1 milioane de euro. Nelu Iordache este înscris cu o creanță de 8,8 milioane de euro, iar Infra Grup, o altă firmă în care Iordache este acționar, figurează cu 2,3 milioane de euro.

Printre creditorii cu creanțe chirografare se numără Aersale 25314 INC cu 4,4 milioane de euro, AWMS I C/o Wilmington Trust Company cu 4,04 milioane de euro, Blueaero cu 4,1 milioane de euro, Castle 2003 1 Ireland Limit cu 3,9 milioane de euro.

Alte nume mari pe lista celor care cel mai probabil nu-și vor recupera banii sunt: Turkish Airlines, Ten Airways, deținută de omul de faceri Ovidiu Tender, Tungal Metrou, Romaero, Ringier România, Rin Hospitality Company, Adevărul Holding și Antena TV.

Cum a fost vândută compania Blue Air

De-abia după intrarea în insolvență a Romstrade în decembrie 2012, acționarul majoritar al Blue Air Transport Aerian, s-a simțit lipsa banilor.

Un consiliu de administrație format din reprezentantul Casei de Insolvență Transilvania, cea care se ocupă de administrarea Romstrade, Adrian Ionașcu, director general adjunct și Ellen Philips, consultant al Blue Air, a decis la sfârșitul luni ianuarie 2013 că singura posibilitate de a salva activitatea de transport aerian a companiei este vânzarea acesteia.

Astfel, trebuia vândută rapid partea de operare, fondul de comerț, brandul, softuri, contracte comerciale și contractele de închiriere avioane, personalul, plus datoriile aferente activității fără preluare de active și datorii vechi.

Era nevoie urgentă de un cumpărător. Valorile negative ale activului net estimat arătau ca activitatea companiei se va bloca în lipsa unui investitor.

În aprilie s-a anunțat scoaterea la vânzare a fondului de comerț și a fost creată o procedură de licitație. Trei potențiali cumpărători au fost interesați de preluarea companiei, însă aceștia erau nevoiți să depună o garanție de șase milioane de lei datorită popririi ANAF. Dintre aceste trei companii, doar Airline Management Solution a fost dispusă să achite această sumă, mai arată raportul administratorului judiciar, fără a preciza însă cine au fost ceilalți doi competitori înscriși în cursa pentru cumpărarea Blue Air. Airline Management Solution a fost înființată cu doar o lună înainte de preluarea Blue Air de către persoane care au lucrat în cadrul companiei.

În luna mai a anului trecut, noul proprietar al Blue Air plătea 6 milioane de lei ANAF-ului, dar își asuma să transporte pasagerii care deja cumpăraseră bilete în valoare de 23,6 milioane de euro, plata salariilor restante de 500.000 de euro și alte obligații în valoare de 9,3 milioane de euro. Transferul operațiunilor s-a finalizat pe 18 septembrie 2013.

De ce a ajuns fosta Blue Air în faliment

Raportul administratorului judiciar arată că fosta firmă care a operat avioanele Blue Air a intrat în insolvență din cauza „managementului defectuos al afacerii, afacere nesusținută de propriile venituri ci doar de creditele comerciale contractate cu acționarii și terți prin împrumuturi, cu societățile de leasing și cu instituțiile de credit, etc. Societatea a continuat să-și desfășoare activitatea deși era în stare de insolvență, acumulând noi datorii, până în momentul în care acționarul majoritar și principalul său finanțator a intrat el însuși în insolvență”.

În ultimii trei ani, Blue Air Transport Aerian s-a aflat într-o stare de insolvență și era dependentă de infuziile de capital de la acționar. La intrarea în faliment, termenul de plată al facturilor depășea 90 de zile. Pierderile contabilizate au fost de peste 75 de milioane de lei și a pierdut litigii cu Aeroportul din Nisa (160.000 de euro) și cu firmele de la care au fost luate avioanele în leasing – Avgrade Leasing Limited (540.000 dolari), AWMS (5,47 milioane dolari).

Blue Air închiriase la prețuri foarte mari avioanele Boeing 737 Next Generation, 350.000 – 400.000 dolari/lună, la care se adaugă 200.000 dolari lunar pentru cheltuielile de întreținere. Pierderile generate din achiziția avioanelor, la care se adaugă concurența Wizz Air care și-a stabilit trei baze de operare (la București, Cluj-Napoca și Timișoara), a determinat Blue Air să vândă biletele la prețuri tot mai mici pentru a-și păstra cota de piață.

Chiar și-așa, operatorul aerian nu a reușit să-și acopere costurile de operare, în ciuda faptului că  veniturile anuale erau de 150 de milioane de euro. Dacă Nelu Iordache pompa bani în Blue Air, odată cu intrarea Romstrade în insolvență, acest lucru nu a mai fost posibil.  

Întregul raport poate fi citit aici.

Te-ar mai putea interesa și
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv autoritatea CITR, lichidatorul numit de Tribunalul București pentru a......
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...