Bulgaria nu va bloca prin veto eventuale sancţiuni europene împotriva Rusiei – presă

Bulgaria nu va bloca prin veto eventuale sancţiuni europene împotriva Rusiei, scrie miercuri cotidianul sofiot Monitor, citându-l pe premierul bulgar Plamen Oreşarski. La o întâlnire cu reprezentanţii Camerei de comerţ şi industrie bulgaro-ruse, la Sofia, prim-ministrul a spus că vetoul nu este o facilitate folosită în dialogul între liderii UE.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 09:20
Bulgaria nu va bloca prin veto eventuale sancţiuni europene împotriva Rusiei - presă

Consiliul European funcţionează pe principiul unanimităţii şi deciziile finale trebuie să corespundă într-o anumită măsură intereselor tuturor ţărilor, a notat premierul, adăugând că, împreună cu guvernul, depune eforturi ca poziţia Bulgariei să fie echilibrată.

După întâlnire, premierul a declarat că există îngrijorări atât în ceea ce priveşte sezonul turistic – turiştii ruşi reprezintă unul dintre cele mai numeroase grupuri pe litoralul bulgăresc -, cât şi cu privire la relaţiile economice. ‘Deocamdată nu putem vorbi de pierderi înregistrate, ci de îngrijorări că lucrurile nu vor decurge normal’, a subliniat oficialul.

Rusia oferă Bulgariei trei miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, titrează Standart. Potrivit lui Gheorghi Mincev, vicepreşedinte al Camerei de comerţ şi industrie bulgaro-ruse, Moscova este gata să finanţeze proiecte de infrastructură în zona litoralului Mării Negre şi Dunării, pentru care UE nu oferă aproape nimic. Printre acestea se numără modernizarea portului Varna, construirea unei autostrăzi între Varna şi Ruse, modernizarea căii ferate între aceste două oraşe, precum şi a celei între Varna şi Gorna Oriahoviţa (centrul ţării).

Oferta a fost formulată recent de Adrian Valentinovici Sinebok, proprietarul portului maritim din Azov, care s-a întâlnit cu ministrul bulgar al transporturilor, Danail Papazov. Potrivit Camerei de comerţ şi industrie bulgaro-ruse, această ofertă nu are nicio legătură cu criza din Ucraina şi a fost formulată pentru prima dată în urma cu câţiva ani, dar fostul guvern bulgar, de centru-dreapta, a lăsat-o fără niciun răspuns. Camera susţine că mediul de afaceri rus este gata să investească în Bulgaria încă 12,5 miliarde de euro destinate reindustrializarea ţării. Această ofertă este într-o legătură strânsă cu proiectul de construire a gazoductului South Stream, mai scrie Standart.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...