Aeroportul Henri Coandă, singurul din România şi din Europa de Est cu „asistente virtuale”

Cu o investiţie de 24.000 de euro, Aeroportul Henri Coandă este singurul din România şi din Europa de Est care a amplasat trei aparate 'asistent virtual', cu ajutorul cărora sunt transmise pasagerilor informaţiile necesare călătoriei, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 10:49
Aeroportul Henri Coandă, singurul din România şi din Europa de Est cu

‘Acest proiect este inedit în domeniul aeroporturilor. Suntem primul aeroport din România şi primul din această zonă a Europei de Est. El mai există pe alte aeroporturi din Occident şi peste Ocean, dar şi acolo este instalat recent. Cred că cel mai vechi nu are mai mult de un an de la instalare, poate un an şi câteva luni’, a spus Iordache.

Astfel de asistenţi virtuali pot fi găsiţi în aeroporturi din Europa cum ar fi la Londra (Luton), Birmingham sau Paris (Orly), dar şi în SUA, pe JFK, La Guardia, Newark, Boston sau în ţări din Asia.

Potrivit reprezentantului CNAB, motivul pentru care a fost implementat acest proiect este faptul că aceste informaţii necesare călătoriei cu avionul, deşi transmise prin mesaje audio, afişe sau filmuleţe nu ajungeau întotdeauna la public.

‘Avem trei aparate care transmit prin intermediul acestui asistent virtual acelaşi mesaj. Este, o dată, necesitatea de a transmite cât mai multe informaţii şi cât mai accesibile pentru public, astfel încât să poată trece mai uşor de controlul de securitate. Mai uşor înseamnă mai rapid, mai uşor înseamnă să fie pregătiţi să ştie exact ce au de făcut la punctul de control de securitate, ce au de făcut înainte de a intra în zona de control, ce lichide au dreptul să transporte, cum trebuie ambalate aceste lichide. Aceste informaţii existau şi până acum, atât prin anunţuri audio, pe afişe chiar şi pe anumite filme puse pe monitoarele din zonă. Dar am constatat şi noi, ca şi colegii noştri din Occident, că mesajul nu ajungea la public. Acesta este motivul pentru care s-a apelat la această comunicare cvasi-directă, prin care o persoană aparent în carne şi oase, în faţa ta, îţi explică exact ce ai de făcut’, a explicat Valentin Iordache.

El a subliniat şi gradul de atractivitate pe care îl vor avea aceşti asistenţi virtuali asupra publicului călător.

‘Desigur, (asistentul virtual – n.r.) are un anumit grad de atractivitate, astfel încât oamenii vor veni şi se vor uita la acest mesaj. Mesajul este transmis continuu în limba română şi în limba engleză şi este, practic, prima etapă de implementare a acestui asistent virtual, urmând ca, în funcţie de rezultatele constatate după o perioadă de utilizare, să vedem ce altceva mai putem transmite. Mai pot fi transmise şi informaţii cu privire la check-in şi informaţii cu privire la alte activităţi din aeroport, acele informaţii pe care noi le considerăm utile să fie transmise publicului. Vom ajunge în etapa a doua, în care aceste informaţii vor putea fi accesate de către pasageri prin atingerea unui buton, a unui senzor. Nu ştim încă dacă vom reuşi să răspundem unei întrebări care conţine cuvântul ‘check-in’ sau ‘security”, a adăugat Iordache.

În ceea ce priveşte selecţia persoanei care urma să prezinte aceste informaţii, a fost un proces în rândul angajaţilor CNAB.

‘A fost o selecţie destul de dificilă a persoanei care urma să prezinte, pentru că trebuia să aibă nu numai un aspect fizic plăcut, dar şi o dicţie foarte bună, un timbru plăcut, dar şi accent bun în limba engleză. Am apelat la o selecţie în rândul angajaţilor companiei şi am ales una dinte colegele noastre care a răspuns cel mai bine la toate aceste cerinţe’, a precizat acesta.

Două dintre aparate sunt amplasate în terminalul vechi Plecări, unde traficul este ceva mai mare, cel de-al treilea în noul terminal Plecări. Toate cele trei aparate, plus serviciile aferente, inclusiv mentenanţa, au costat 24.000 de euro, TVA inclus, şi au fost executate de firma ieşeană Fragard.

Va urma şi o a doua etapă a implementării acestui proiect al asistenţilor virtuali, nefiind exclusă posibilitatea de mărirea a numărului de aparate.

‘Ne propunem ca, în scurt timp, acest dispozitiv să poată oferi şi informaţii despre curse şi drepturile pasagerilor sau orice alte informaţii care ar putea fi livrate printr-un mesaj clar şi consistent, în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Mesajul are acum în jur de 2,5 minute şi rulează continuu. Există reglaje de volum, în funcţie de numărul de persoane din zona respectivă. O să încercăm pe timpul nopţii să reducem volumul sonor, pentru că nu are rost să vorbească pentru trei oameni două aparate şi, oricum, nivelul sonor nu va fi atât de mare încât să deranjeze prin repetarea lui pe cei din zonă, pentru că el va fi auzit într-o zonă relativ restrânsă. Dacă rezultatele vor fi foarte bune, nu excludem posibilitatea de a mări numărul de aparate’, a mai spus purtătorul de cuvânt al CNAB.

Totodată, CNAB şi-a lansat, vineri, noul portal web, dar şi noile pagini social media, respectiv Facebook, Twitter, Instagram şi LinkedIn.

‘Azi lansăm pagina de Facebook şi suntem online opt ore pe zi, dar în scurt timp – asta însemnând până la finele lunii – vom fi 24 de ore din 24 disponibili pe chat pentru a oferi informaţii despre traficul de pasageri, curse aeriene – întârzieri şi anulări, în general tot ce se poate afla de la ghişeul de informaţii. Se poate da check-in de pe aeroport’, a menţionat Valentin Iordache.

Odată cu lansarea noului cont de Facebook, CNAB lansează un concurs de fotografie şi aviaţie. Astfel, toţi cei care au surprins o imagine spectaculoasă pe unul dintre aeroporturile din Bucureşti (Henri Coandă sau Băneasa) o pot posta pe timeline-ul Bucharest Airports. Vor fi selectaţi trei câştigători, care vor reuşi să strângă cele mai multe like-uri, premiul constând într-o vizită pe platforma AIHCB, unde aceştia vor putea face fotografii şi o vizită în turnul de control trafic sol al aeroportului.

Tot vineri se relansează pagina de Youtube ‘Bucharest Airports’, unde vor exista videoclipuri sau slideshow-uri de la fiecare eveniment al aeroportului şi prezentări video ale diverselor activităţi din aeroport (de exemplu: exerciţiu pompieri, exerciţiu securitate, câinii utilitari ai aeroportului etc), dar şi revista aeroportului ‘Airport News’, având ca scop familiarizarea cititorilor cu aspectele mai puţin cunoscute ale activităţilor din aeroport, precum şi constituirea unui prim element de iniţiere în spaţiul românesc pentru pasagerii străini.

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru impunerea taxei de solidaritate....
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
Comisia Europeană a aprobat o shemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru a sprijini Nuward, ...
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, ...