Ucraina: Manifestanții proruși din orașul Slaviansk continuă să ocupe clădiri oficiale

Situația era calmă luni dimineață la Slaviansk, oraș în estul Ucrainei, unde grupuri armate proruse au ocupat sediile poliției și filialei locale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), la o zi de la declanșarea de către autoritățile de la Kiev a unei 'operațiuni antiteroriste' împotriva separatiștilor, informează AFP.
Economica.net - lun, 14 apr. 2014, 08:33
Ucraina: Manifestanții proruși din orașul Slaviansk continuă să ocupe clădiri oficiale

Situația era calmă și niciun zgomot de lupte nu se auzea în jurul orei locale 09.00, a relatat, din teren, un fotoreporter al agenției de presă menționate.

Autoritățile proeuropene de la Kiev — care s-au confruntat duminică dimineață cu provocări de atacuri aparent coordonate, lansate în estul rusofon al țării de către grupuri armate, purtând uniforme fără însemne de identificare — au lansat o ‘operațiune antiteroristă’ de mare anvergură cu implicarea forțelor armate’ pentru a pune capăt tulburărilor.

Potrivit ministrului de interne Arsen Avakov, contraofensiva declanșată duminică dimineață s-a soldat cu un mort și cinci răniți de partea trupelor ucrainene și cu ‘un număr nedeterminat de victime’ de partea separatiștilor.

Manifestanții proruși au insistat, în diferite ocazii duminică, asupra faptului că trupele trimise de Kiev au deschis primele focul.

Președintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a dat duminică seara un ultimatum până luni ora 06.00 GMT insurgenților pentru a depune armele și a evacua clădirile ocupate pentru a putea beneficia de o amnistie.

Rusia a somat Kievul să înceteze ‘războiul împotriva propriului popor’ și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care s-a transformat într-un dialog al surzilor între occidentali și ruși, comentează France Presse.

Susținătorii federalizării Ucrainei din regiunile Donețk și Lugansk nu intenționează să renunțe la revendicarea lor privind organizarea unui referendum și nu au de gând să se conformeze ultimatumului dat de Kiev, după cum a declarat luni dimineață, pentru Interfax, un membru al Consiliului de coordonare din regiunea Lugansk, Aleksei Cimulenko.

‘Nimeni nu are de gând să renunțe. Ne-am spovedit (înainte de Paște), nu avem unde să ne retragem’, a afirmat acesta, indicând că forțele de autoapărare au format un așa-numit ‘coridor verde’ din puncte de control între Donețk și Lugansk, ca militanții să se poată deplasa liber între cele două regiuni.

În plus, a mai spus acesta, forțele de autoapărare (separatiste) au format echipe mobile care să se poată deplasa rapid între localități, în cazul agravării situației.

Pe de altă parte, Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei a decis să nu instituie starea de urgență în sud-estul țării, optând doar pentru o operațiune în forță, pentru a nu perturba campania electorală pentru prezidențialele anticipate din 25 mai, informează RIA Novosti, citând o declarație a șefului adjunct al acestui consiliu, Viktoria Siumar.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.