Statisticile arată că imigranţii din Italia contribuie cu mai mult la bugetul de stat decât încasează

Imigranţii din Italia oferă mai mult decât câştigă, iar plecarea lor ar fi o catastrofă pentru bunăstarea Italiei şi pentru industria din această ţară, potrivit unor statistici citate de site-ul Notizie Tiscali.
Economica.net - sâm, 31 mai 2014, 08:46
Statisticile arată că imigranţii din Italia contribuie cu mai mult la bugetul de stat decât încasează

‘Să sperăm că nu vor pleca’, spune sociologul Louis Manconi despre imigranţi. Tema ‘utilitaristă’ împotriva xenofobiei este susţinută de datele economice incontestabile care demonstrează clar că imigranţii dau mai mult Italiei decât primesc.

În 2011, 32.000 de străini au părăsit Italia pentru a se întoarce în ţara de origine sau pentru a munci în alte ţări care oferă condiţii de muncă mai bune. Statul italian a avut o pierdere estimată la 87 de milioane euro.

În 2011, încasările rezultate în urma muncii prestate de imigranţi au fost 13,3 miliarde de euro, 11,9 miliarde de euro cheltuielile (ieşirile), prin urmare, soldul pozitiv pentru Italia fiind de 1,4 miliarde de euro, potrivit unui Raport statistic 2013 realizat de Centrul de Cercetare Idos în colaborare cu UNAR.

Dintre cei peste cinci milioane de imigranţi în Italia, 750.000 – în special femei – desfăşoară activităţi de ‘îngrijire familială’ (bone şi asistenţi personali/badanti). Pentru aceştia, familiile italiene cheltuiesc 9 miliarde de euro. Dacă ar fi fost ca statul să suporte acest sector, cheltuielile s-ar fi ridicat la 45 de miliarde de euro pe an. De asemenea, potrivit unei statistici privind imigraţia realizată în 2012 de asociaţia Caritas-Migrantes, străinii se adresează sistemului sanitar în număr mai mic faţă de cetăţenii italieni.

Contribuţiile de pensii ale imigranţilor se ridică la 7 miliarde de euro, potrivit INPS, ţinând însă cont de vârsta medie mai tânără a imigranţilor, sunt doar 26.000 de lucrători străini extracomunitari care primesc o pensie pentru limita de vârstă în Italia, şi 38.000 care primesc un ajutor social. În plus, extracomunitarii care părăsesc Italia pierd contribuţiile vărsate, care intră în visteria statului.

Există aproape 480.000 de firme italiene conduse de cetăţeni străini, potrivit Unioncamere. În 2012, numărul acestora a crescut cu 5,8%, în termeni absoluţi, aceasta însemnând aproximativ 24.329 de întreprinderi noi. Potrivit Unioncamere, contribuţia antreprenorilor imigranţi a fost decisivă ‘pentru a menţine pe pozitiv sistemului antreprenorial italian’. Conform ultimelor date publicate de Osservatorio romano sulle migrazioni, referitor doar la Roma, numărul firmelor create de lucrători imigranţi au crescut într-un an cu 12,6 %, invers proporţional faţă de ceea ce se întâmplă cu firmele gestionate de cetăţeni italieni.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...