Merkel despre Ucraina: Pacea şi libertatea „pot fi puse rapid sub semnul întrebării”

Pacea şi libertatea 'pot fi puse rapid sub semnul întrebării', a apreciat cancelarul german Angela Merkel referindu-se la Ucraina, într-un articol care urmează a fi publicat vineri de cotidianul regional francez Ouest-France, relatează AFP.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 02:48
Merkel despre Ucraina: Pacea şi libertatea

‘Săptămânile trecute ne arată că tipare vechi şi periculoase de gândire nu sunt deloc izgonite din cărţile de istorie. Pacea şi libertatea pot fi puse rapid sub semnul întrebării, conflictul din Ucraina ne demonstrează acest lucru. Marea grijă este de a vedea formându-se noi linii de demarcaţie’, scrie Merkel în articol.

Articolul este publicat alături de mesaje din partea altor cinci responsabili din ţări occidentale care participă vineri la manifestările de la 6 iunie, prilejuite de aniversarea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia: preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, premierul britanic, David Cameron, premierul canadian, Stephen Harper, secretarul de stat american, John Kerry, şi preşedintele francez, François Hollande.

‘Îmi doresc să ne asigurăm de convingerile noastre şi de valorile noastre comune. Pentru că aceste convingeri şi aceste valori ne unesc în Europa, ele sunt ireconciliabile cu războiul, violenţa şi prejudecăţile. Fie deci ca acest 6 iunie să ne determine să ne continuăm angajamentul pentru reuşită în Europa, o Europă în care primează dreptul şi nu legea celui mai puternic’, conchide cancelarul german.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu Angela Merkel vineri dimineaţă, înainte de începerea ceremoniilor oficiale prilejuite de aniversarea Debarcării din Normandia, a anunţat marţi Kremlinul, comunicând şi faptul că cei doi lideri au discutat la telefon despre Ucraina în cursul zilei.

La rândul său, preşedintele Hollande reaminteşte că ‘menţinerea condiţiilor de pace, înseamnă mai întâi să ne mobilizăm pentru ceea ce este comun’. ‘Europa este bunul nostru comun. Este important pentru noi să o protejăm şi să o facem să progreseze’, a adăugat el.

‘Sărbătorirea zilei de 6 iunie înseamnă să fim conştienţi de faptul că nimic nu este definitiv cucerit, că reculul este mereu posibil’, a adăugat şeful statului francez.

‘Peste tot, principiile şi valorile exprimate de charta ONU sunt ameninţate. Peste tot, terorismul poate lovi. Atunci nu am terminat, trebuie să dăm dovadă de acelaşi angajament ca şi predecesorii noştri pentru libertate. Trebuie să facem totul pentru a soluţiona conflictele prin dialog. Nu trebuie să ezităm să ne asumăm, de fiecare dată când va fi necesar, responsabilităţile, în cadrul dreptului internaţional’, mai scrie François Hollande.

În total, 19 şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi în Normandia pentru ceremoniile de vineri, mai precizează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...