FMI recomandă Uniunii Europene să simplifice regulile bugetare

Uniunea Europeană ar trebui să-şi simplifice regulile bugetare complexe şi, de asemenea, să se concentreze în principal pe reducerea raportului datorie-PIB, a declarat marţi directorul Departamentului european al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Reza Moghadam, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 05:33
FMI recomandă Uniunii Europene să simplifice regulile bugetare

Cei patru ani de criză a datoriilor suverane au condus la creşterea raportului datorie-PIB în cele 18 state din zona euro cu 30 de puncte procentuale, până la nivelul de 90%, ceea ce face din sustenabilitatea datoriei publice una dintre principalele preocupări pentru multe guverne.

‘Labirintul regulilor este dificil de comunicat opiniei publice, iar numărul regulilor trebuie redus. Dinamica datoriei, adică evoluţia raportului datorie-PIB, ar trebui să fie singura ancoră fiscală, iar balanţa structurală singura ţintă operaţională’, a declarat Moghadam la o conferinţă economică organizată la Bruxelles.

Moghadam a apreciat că o concentrare mai mare pe datorie ar da guvernelor europene flexibilitatea de care au nevoie pentru a putea să menţină creşterea economică, păstrând în acelaşi timp încrederea pieţelor şi, de asemenea, ar face mai facilă explicarea regulilor pentru opinia publică.

‘Simplificaţi regulile, menţinând în acelaşi timp o anumită flexibilitate, faceţi din raportul datorie publică-PIB obiectivul final şi reduceţi numărul ţintelor operaţionale’, a spus Moghadam.

Potrivit oficialului FMI, pragul impus de UE pentru deficitul public şi datoria publică, 3% din PIB, respectiv 60% din PIB, au fost convenite în anii 1990 pe baza ipotezei unei creşteri economice nominale de 5%.

‘Cu toate acestea, revizuirile în jos ale creşterii nominale pe termen lung până la aproximativ 3% în multe state din zona euro, sugerează că plafonul datoriei ar trebui majorat la 100% din PIB’, a estimat Moghadam.

Italia, ţară care în a doua jumătate a acestui an urmează să preia preşedinţia rotativă a UE, are o datorie publică de aproximativ 133% din PIB, ceea ce o plasează pe locul al doilea în UE, după Grecia. Premierul italian, Matteo Renzi, a anunţat luna trecută că ţara sa va propune în luna octombrie ca ţărilor care adoptă reforme structurale să beneficieze de o flexibilitate mai mare faţă de regulile UE.

Oficialii Comisiei Europene au apreciat că ajustarea regulilor este o ideea bună.

‘Există suficient loc pentru simplificare şi eficientizare’, a spus comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, la aceiaşi conferinţă.

Reza Moghadam a mai spus că UE ar trebui să-şi întărească mecanismele pentru respectarea regulilor bugetare. Chiar dacă are posibilitatea de a amenda ţările care încalcă în mod repetat regulile, UE nu a pedepsit nicio ţară. Mai mult, în 2003, când Franţa şi Germania au încălcat regulile bugetare, conflictul s-a finalizat mai degrabă prin modificarea regulilor decât prin pedepsirea celor care au încălcat regulile.

Te-ar mai putea interesa și
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ar trebui să înceaptă la anul VIDEO
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ...
Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie de înterconexiune între cele două țări, între Strășești și Gutinaș, conform unui......
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat joi că preluarea unei participaţii la firma de construcţii ...
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea centrului ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde ...