Cum a rezolvat CSALB din nemulțumirile clienților în relația cu băncile. Cazuri concrete

Propunerile conciliatorilor Centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB) acceptate de părți, în primele trei luni din 2025, includ : diminuări de datorii, ștergeri de penalități, restituiri de sume, închiderea cazurilor de executare silită sau a celor de dare în plată. De la începutul anului, consumatorii au trimis 800 de cereri și CSALB a rezolvat 150 de dosare până acum.
Gabriela Ţinteanu - mar, 18 mart. 2025, 10:05
Cum a rezolvat CSALB din nemulțumirile clienților în relația cu băncile. Cazuri concrete

Băncile sunt la fel de deschise pentru soluționarea cazurilor din instanță, indiferent dacă vorbim de procese pentru credite în CHF acordate acum peste 15 ani sau procese care nu au ajuns încă la primul termen.

De la începutul anului consumatorii au trimis peste 800 de cereri de negociere cu băncile, iar până acum s-au încheiat sau se află în negociere 150 de dosare. În plus, 40 dintre cereri s-au rezolvat direct, fără ajutorul unui conciliator, chiar dacă solicitarea a fost adresată CSALB.

Anul trecut CSALB a primit peste 3.500 de cereri, din care s-au format 1.078 dosare de negociere. În 94% din concilieri părțile s-au înțeles, iar valoarea medie a beneficiilor obținute într-un timp mediu de 15 zile pentru fiecare dosar de conciliere a fost de 3.000 de euro.

Beneficii mari într-un caz de executare silită

Ce a cerut? M. A. din București a solicitat sistarea popririlor și suspendarea procedurii de executare silită. Consumatorul a propus băncii să achite lunar 1.000 lei + 200 lei cheltuielile de executare, similar cu plata pe care a făcut-o într-un alt dosar de executare silită în care a fost implicat.

Ce a obținut? Banca a diminuat creanța totală de 44.800 de lei cu 50%, condiția fiind achitarea unor rate egale, timp de un an. Mai întâi, consumatorul trebuie să plătească un avans de 3.000 de lei, iar după plata avansului banca va ridica poprirea instituită pe conturile consumatorului.

Apoi, banca va reduce la 22.400 de lei datoria consumatorului, iar această sumă trebuie achitată în 12 rate egale. În cazul în care debitorul nu va respecta plățile convenite cu banca, comerciantul nu va mai opera reducerea de creanță la finalul celor 12 luni. În vederea implementării soluției, consumatorul  va renunţa la contestația la executare formulată în instanță. Conciliator: Mihaela Budisteanu.

Credit în CHF aflat în instanță, soluționat amiabil

Ce a cerut? P.A. din Mureș a cerut găsirea unei soluții amiabile pentru stingerea litigiului din instanță.

Ce a obținut? În acest moment datoria consumatoarei este de 42.000 CHF, având izvorul în contractul de credit din anul 2008. Titularul creditului a decedat, iar solicitarea de conciliere a fost făcută de garantul ipotecar. Banca acceptă stingerea creanței în baza unui angajament de plată al garantului, încheiat prin biroul executorului judecătoresc.

Astfel, garantul trebuie să plătească lunar, timp de 24 de luni, suma de 2.400 de lei în contul executorului. Banca va proceda la remiterea parțială a datoriei pentru suma de 31.300 CHF, diferența dintre valoarea totală a creanței și suma ce va fi achitată de către garant, conform angajamentului de plată menționat. Garantul va plăti cheltuielile de executare și onorariul executorului judecătoresc.

Acesta va putea achita, în măsura posibilităților sale, și sume mai mari de 2.400 de lei, pentru a putea stinge creanța într-un termen mai scurt de 24 de luni. După acceptarea acestei soluții banca va sista poprirea conturilor și va suspenda executarea silită. Conciliator Valentin Cocean.

Darea în plată pentru datorii în CHF și-a găsit soluția prin conciliere

Ce a cerut?  În cererea trimisă către CSALB consumatorul S. M. din Iași a solicitat găsirea unei soluții împreună cu banca pentru datoriile acumulate.

Ce a obținut? Suma totală datorată băncii la momentul formulării cererii de conciliere era de peste 69.000 CHF, din care dobânzile și penalitățile reprezentau peste 37.000 CHF. Propunerea băncii a fost de a diminua datoria consumatorului la 32.000 CHF (principala creanță), stoparea penalităților și dobânzilor și posibilitatea de a achita datoria în rate lunare timp de 5 ani.

Pentru implementarea soluției, consumatorul a renunțat la procesul din 2021 de dare în plată a imobilului, care reprezintă garanția creditului contractat. Conciliator Mihaela Budisteanu

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: „Negocierea dintre consumatori și bănci în cadrul CSALB a intrat în al 10 an de rezolvare a disputelor în afara instanțelor de judecată și observăm o serie de evoluții, atât prin specificul cazurilor soluționate, cât și prin comportamentul părților implicate.

Vedem că tot mai multe cazuri care debutează în instanță își găsesc rezolvarea în cadrul CSALB în câteva săptămâni. Practic, diferența de timp dintre cele două proceduri este incontestabil în favoarea soluționării amiabile. Printre cazurile prezentate sunt demersuri juridice aflate în faza de executare silită, aflate înaintea primului termen într-un proces sau chiar cazuri în care părțile au pierdut și 4 ani  prin proceduri de dare în plată a imobilului dar, până la urmă, s-au înțeles cu banca fără niciun cost, în cadrul Centrului”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Salariul meu de 13.000 de lei în mână este cam al 180-lea ca valoare în grila Ministerului Transporturilor
Grindeanu: Salariul meu de 13.000 de lei în mână este cam al 180-lea ca valoare în grila Ministerului Transporturilor
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat joi că salariul lui de ministru este de aproximativ 13.000 de lei net, fiind al 180-lea salariu din Ministerul Transporturilor, şi a......
Poate România să iasă din criză cu o politică fiscală „smart”, fără creșteri de taxe? Cel mai mare specialist britanic în taxe și concurență vine la București. Unde, ce și cu cine va discuta
Poate România să iasă din criză cu o politică fiscală „smart”, fără creșteri de taxe? Cel mai mare specialist ...
O nouă ediție a "Free Market Road Show", poate singurul eveniment de calibru care a promovat libertățile economice inclusiv ...
UniCredit a plătit peste 600 de milioane de euro pentru cumpărarea a 9,7% din acțiunile băncii grecești Alpha Bank – surse Bloomberg
UniCredit a plătit peste 600 de milioane de euro pentru cumpărarea a 9,7% din acțiunile băncii grecești Alpha Bank – ...
Grupul bancar italian UniCredit SpA a plătit puţin peste 600 de milioane de euro pentru a-şi dubla participaţia la banca ...
Update: E oficial. CCR a decis ca declarațiile de avere și de interese să nu se mai publice și să nu mai includă veniturile şi bunurile soţilor
Update: E oficial. CCR a decis ca declarațiile de avere și de interese să nu se mai publice și să nu mai includă veniturile ...
Update: Curtea Constituţională a decis joi că declaraţiile de avere şi interese să nu mai fie publicate pe site-ul ...