Kievul vrea ‘o strategie comună’ cu UE în domeniul gazului până în luna iulie

Ucraina, privată de luni de gazul rus, doreşte definirea 'unei strategii comune' cu UE în domeniul gazelor naturale până în luna iulie, a anunţat miercuri directorul companiei publice ucrainene Naftogaz, cu ocazia unei reuniuni la Budapesta.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 17:56
Kievul vrea 'o strategie comună' cu UE în domeniul gazului până în luna iulie

‘Ucraina vrea să vadă o strategie comună (…), ne trebuie o strategie comună cu UE asupra modului de reglementare a acestei crize’, a declarat Andrii Kobolev pentru AFP. ‘Este timpul ca ţările să-şi unească eforturile pentru reglementarea problemei preţului la gaz într-un mod transparent’, a adăugat el, exprimându-şi speranţa ca ‘rezultatele să poată fi obţinute către luna iulie şi, în orice caz, înainte de iarna care va veni’.

La reuniunea de la Budapesta, organizată la iniţiativa Ungariei în cel mai mare secret, ea nefiind anunţată şi nici confirmată de guvernul ungar, după cum notează AFP, a participat şi ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan.

‘Nu pot spune care sunt oamenii cu care m-am întâlnit, ei reprezintă guvernele principalelor ţări europene, ale ţărilor din Europa centrală’, a afirmat Kobolev, menţionând de asemenea ‘membri ai Comisiei Europene’.

Naftogaz anunţa luni că o delegaţie ucraineană se va deplasa la Budapesta pentru a cere europenilor să cedeze Ucrainei o parte din gazele ruse pe care ei le importă. ‘Companiile europene sunt gata să furnizeze gaz Ucrainei. Ele propun un preţ bun de 320 de dolari’ pentru mia de metri cubi, declara directorul Naftogaz, Andrii Kobolev.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat însă că astfel de livrări ar fi ilegale. Companiile europene ‘nu au dreptul să facă aşa ceva’, a afirmat el, citat de RIA Novosti.

Luni dimineaţa, Rusia a ‘redus la zero’ livrările de gaze către Ucraina, decizia Moscovei intervenind după eşecul negocierilor desfăşurate duminică în capitala ucraineană şi după expirarea ultimatumului dat Kievului pentru achitarea datoriei sale de 4,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de vehiculele electrice pe baterii (BEV) din Europa, a afirmat Michael Shu,......
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în ...
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Un report cumulat care depăşeşte 9,46 milioane de lei (peste 1,9 milioane de euro) este în joc la extragerea Noroc de ...
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică ...