Renaşte o industrie: tramvaiul românesc făcut cu nemţii a găsit primul client în ţară. VIDEO

Prototipul de tramvai Imperio a ieşit deja la plimbare prin Arad, atat ziua cât şi noaptea, într-o suită de curse demonstrative pentru localnici. Şase bucăţi din tramvaiul făcut pe o licenţă Siemens au fost cumpărate deja de Primăria din localitate, contractul semnându-se săptămâna trecută.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 21:28
Renaşte o industrie: tramvaiul românesc făcut cu nemţii a găsit primul client în ţară. VIDEO

Astra Vagoane Călători Arad a semnat, săptămâna trecută, un contract cu Primăria din localitate pentru livrarea a şase tramvaie moderne, de concepţie Siemens Germania, care să înlocuiască în parte tramvaiele vechi din Arad. Contractul este de 8,4 milioane de euro iar banii provin dintr-un împrumut de la BERD.

Astra Arad, fabricantul tramvaiului, a câştigat o licitaţie la care mai participase şi compania poloneză PESA.  Tramvaiele denumite Imperio vor fi realizate la Arad, după patentul Siemens, primul urmând a ieşi pe străzi în 30 de săptămâni. Fabrica arădeană a construit şi un prototip, care a circulat deja şi care poate fi văzut „pe viu” la depoul din localitate.

Toate cele şase tramvaie sunt formate din trei module şi au podea coborâtă pe toată lungimea. Acelaşi model de tramvai circulă şi în marea majoritate a oraşelor din Germania, dar şi în multe metropole mari din Europa.

Contractul cu municipilitatea din Arad este primul câştigat de Astra pentru furnizarea acestui tramvai către un oraş din România. Tramvaiul are un preţ de circa 1,4 milioane de euro.

Fabricarea tramvaielor la Arad presupune practic naşterea unei noi industrii în România. Ţara noastră nu produce tramvaie moderne, Atelierele Centrale ale RATB mulţumindu-se să construiască unul-două tramvaie Bucur pe an, pe care le livrează Regiei de Transport din Capitală. Pe lângă faptul că reprezintă o tehnologie de acum trei decenii, nici aceste Bucur nu sunt prea multe.

Potrivit bugetului pe 2014 al RATB, bani pentru achiziţii de noi mijloace de transport nu există, mai puţin „câteva milioane de euro” pentru achiziţia de tramvaie noi Bucur. Tramvaiele Bucur costă circa 900.000 de euro bucata.

Potrivit lui Ion Dedu, director Transporturi în Primăria Capitalei, există un proiect de înscriere pe fonduri europene a achiziţiei de mijloace noi de transport. Este de durată, însă, fiind puţin probabilă implementarea lui în acest an, şi va funcţiona numai la cumpărarea de mijloace de transport eco. Dimensiunea în bani a proiectului încă nu a fost stabilită.

Marea majoritate a tramvaielor din Bucureşti au o vechime de două decenii, sau chiar mai mult. Consumă mult curent, au podea ridicată ce nu permite urcarea în condiţii de siguranţă a copiilor şi invalizilor, sunt ruginite şi nu au aer condiţionat. De fapt, Bucureştiul rămâne ultima capitală europeană ce nu dispune de tramvaie cu aer condiţionat.

În restul oraşelor din România unde circulă tramvaie, situaţia este chiar şi mai rea. Tramvaiele fie sunt vechi şi de 50 de ani, fie sunt luate la doua sau chiar a treia mână din ţările din Vest. Unele reprezintă donaţii.

Astra Arad este fabrica care a construit primele trenuri de metrou şi majoritatea trenurilor pentru călători din România. Compania este deţinută de omul de afaceri român Valer Blidar.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...