Costul încălzirii globale pentru UE ar putea trece de 190 de miliarde de euro

Pagubele suferite de Uniunea Europeană de pe urma încălzirii globale ar putea creşte până la 190 de miliarde de euro pe an în perioada 2071 - 2100, arată un studiu publicat, miercuri, de Comisia Europeană, transmite AFP.
Economica.net - mie, 25 iun. 2014, 18:16
Costul încălzirii globale pentru UE ar putea trece de 190 de miliarde de euro

‘Dacă nicio acţiune suplimentară nu este luată împotriva încălzirii globale, iar temperaturile globale vor creşte cu 3,5 grade Celsius, UE ar urma să piardă 1,8% din Produsul său Intern Brut actual’, precizează un studiu comandat de Centrul de Cercetare al Comisiei Europene.

Centrul a analizat impactul încălzirii globale în nouă domenii, inclusiv agricultură, sănătate umană şi secetă. Costul mortalităţii premature a fost evaluat la 120 de miliarde de euro, urmează pagubele produse coastelor la 42 de miliarde de euro şi pagube în agricultură de 18 miliarde de euro.

”Nicio acţiune’ este în mod clar cea mai scumpă soluţie din toate’, a declarat comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard.

Nota de plată ar fi mai mare pentru sudul şi zona de centru-sud a Europei (adică o bandă largă care începe din Franţa şi se întinde până în Austria, Cehia şi Grecia), care ar urma să suporte 70% din pierderi, în timp ce nordul Europei va suporta doar un procent din pierderi, iar Marea Britanie şi Irlanda aproximativ 5%.

Însă, în cazul în care încălzirea globală ar fi limitată la 2 grade Celsius, costul pentru UE ar fi redus la 128 de miliarde de euro, în condiţiile în care costul mortalităţii premature ar fi mai mic cu 34 de miliarde de euro decât în scenariul încălzirii globale cu 3,5 grade, în timp ce pagubele provocate agriculturii ar fi de 16 miliarde euro, iar cele produse zonelor costiere ar fi de opt miliarde de euro.

Comisia Europeană ar dori ca acele 28 de state membre să se angajeze să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40%, comparativ cu nivelul din 1990, până în 2030.

Te-ar mai putea interesa și
Sectoarele de activitate în care se utilizează AI au înregistrat o creştere de aproape cinci ori a productivităţii, la nivel global – raport PwC
Sectoarele de activitate în care se utilizează AI au înregistrat o creştere de aproape cinci ori a productivităţii, ...
Numărul locurilor de muncă pentru care se solicită competenţe legate de inteligenţa artificială (AI) a crescut de 3,5 ori mai repede decât restul joburilor, la nivel global, iar sectoarele......
Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru pace din Elveţia
Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru pace din Elveţia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe preşedintele american Joe Biden şi pe preşedintele ...
Poliţia de Frontieră: Un urmărit general pentru operaţiuni financiare frauduloase, depistat cu ajutorul aplicaţiei eDAC
Poliţia de Frontieră: Un urmărit general pentru operaţiuni financiare frauduloase, depistat cu ajutorul aplicaţiei eDAC
Un urmărit general şi mai mulţi cetăţeni străini aflaţi în şedere ilegală în spaţiul Schengen au fost depistaţi ...
Kia a anunțat toate detaliile EV3, un SUV electric de clasă B
Kia a anunțat toate detaliile EV3, un SUV electric de clasă B
Cu dimensiuni care îl încadrează în segmentul B, noul SUV electric Kia EV3 se adaugă fraților săi mai mari EV6 și ...