BCR: De cinci luni suntem în deflaţie

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Radu Crăciun, consideră că începe să aibă din ce în ce mai mult sens o scădere a dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care 'de cinci luni suntem în deflaţie, ceea ce ar necesita o reacţie din partea Băncii Naţionale'.
Economica.net - Dum, 29 iun. 2014, 09:20
BCR: De cinci luni suntem în deflaţie

Crăciun a declarat, pentru AGERPRES, că în acest moment Banca Naţională a României ‘are instrumente limitate la îndemână’, ca şi Banca Centrală Europeană, pentru a mai acoperi piaţa şi a evita adâncirea deflaţiei.

‘În cazul României este clar, aşa cum cursul de schimb a avut de-a lungul timpului, să zicem, un impact de limitare a inflaţiei, în cazul în care am avea în momentul de faţă o apreciere a cursului, nu ar face decât să accelereze procesul acesta dezinflaţionist şi chiar deflaţionist. Acesta este şi motivul pentru care Banca Naţională, de câteva săptămâni încoace, are grijă să împiedice o apreciere excesivă a cursului. Problema este că atâta vreme cât fluxurile de capital vor continua să intre în ţară, BNR nu va putea să rămână, la nesfârşit în piaţă, ca să acopere valuta. O scădere a dobânzii de politică monetară ar reduce atractivitatea leului şi ar face ca investitorii pe pieţe să intre în mai mică măsură în România’, a spus Crăciun.

Acesta consideră că este dificil să induci o reacţie imediată la nivelul economiei, care să diminueze procesul deflaţionist, însă atât BNR, cât şi BCE ar trebui să ţină cont de toate măsurile posibile. 

‘Nimeni nu are bagheta fermecată cu care să poată să inducă o reacţie imediată la nivelul economiei, dar cel puţin este bine să ştii că ţi-ai bifat toate măsurile posibile pe care le ai la îndemână să previi un astfel de lucru’, a subliniat economistul-şef al BCR.

Pe 1 iulie are loc şedinţa periodică a Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară, iar analiştii se aşteaptă la o reducere a dobânzii cheie, de la 3,50%, la 3,25% pe an.

La şedinţele din 6 mai şi 28 martie, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an, după o reducere de la nivelul de 3,75%, decisă în 4 februarie. La şedinţa de politică monetară din 8 ianuarie, dobânda cheie a fost redusă de la nivelul de 4%, la 3,75%.

Potrivit datelor BNR, rata anuală a inflaţiei a scăzut, în martie, la nivelul de 1,04%, faţă de 1,55%, în luna decembrie 2013. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 2,8%, în martie, de la 3,2%, în februarie, iar rata medie anuală a inflaţiei, determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, a fost de 2,3%, în martie, faţă de 2,6%, în luna anterioara.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...