Teodorovici: Cred că anul viitor vom ajunge la 80% grad de absorbţie a fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a declarat luni că până la finalul anului 2015, pe actualul cadru financiar, România va atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%.
Economica.net - lun, 21 iul. 2014, 10:22
Teodorovici: Cred că anul viitor vom ajunge la 80% grad de absorbţie a fondurilor europene

‘Să absorbim integral fondurile până în 2015 nu este imposibil, dar extrem de dificil. 36% cât este astăzi procesul de absorbţie arată că putem să atingem în viitor un nivel cât mai ridicat. Mulţi nu ne dădeau şanse de nici măcar 50% anul viitor, eu spun că ne vom duce undeva la 80% cele 19,2 miliarde de euro alocate României pe actualul cadru financiar, ceea ce ne va duce la un nivel fruntaş în Europa. Asta nu înseamnă că lucrurile vor fi simplu de făcut. Conform calculelor pe care le-am făcut şi în acest an şi pentru anul viitor eu zic că undeva la 80% putem să atingem, ceea ce ne creează premisele pentru început cu dreptul pentru următorul cadru financiar’, a spus Teodorovici după ce a participat la conferinţa finală a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), organizată de Autoritatea de Management POS CCE.

Toate proiectele aprobate până în 2011 în România sunt purtătoare de corecţii financiare
     
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că toate proiectele aprobate până în 2011 în România sunt purtătoare de corecţii financiare, de aici şi rezultatul raportului Comisiei Europene care plasează ţara noastră pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.

‘Dacă citim raportul în întregimea sa o să constatăm că nu este aşa, acest loc fruntaş vine din faptul că România a trimis Comisiei Europene un număr mai mare de facturi, automat şi suma de corecţii este una mai mare, pentru că toate proiectele aprobate până în 2011 sunt purtătoare de corecţii financiare, iar până ele nu se vor termina aceste corecţii nu vor înceta. Asta e explicaţia creşterii valorii de corecţii financiare pentru România, noi, la fiecare factură pe care o dăm la Comisie aplicăm o corecţie financiară’, a declarat Teodorovici, după ce a participat la conferinţa finală a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), întrebat cum comentează raportul Comisiei Europene care plasează România pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.

El a explicat că se fac atât de multe corecţii financiare din cauza erorilor la nivel de proiecte, fie prin necitirea corectă a regulilor proiectelor care se implementează pe fonduri europene, fie din rea intenţie a celor care aplică pe fonduri, din zona publică şi privată.

‘Ca măsuri pe care le luăm pentru a împiedica aceste lucruri amintesc simplificarea sistemului. Avem nevoie de mai puţine reguli, mai simple şi mai clare, dar mai dure pentru cei care nu le respectă. E posibil să interzicem acelor beneficiari care au avut probleme de acest fel să nu mai aplice la fonduri europene pentru ca imaginea să nu ne mai fie afectată, vor fi făcute verificări mai clare, mai dese, acolo unde beneficiarii dovedesc că au o problemă în acest sens, iar in zona publică, unde ar fi principala problemă, instituţiile care au avut probleme pe partea de proceduri interne au făcut schimbări, există un cumul de factori în zona de achiziţii publice care a fost principala zonă în care România a fost afectată, unde au fost schimbările necesare, iar regulile au fost făcute altfel’, a completat Teodorovici.

În ce priveşte cele 109 fraude cuprinse în raportul pe 2013 în agricultură, ministrul Fondurilor Europene a precizat că România raportează de multe ori neregulile ca fiind şi fraude, iar după verificări ale Comisiei se dovedeşte că multe dintre fraudele raportate au fost de fapt doar nereguli.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...