Agrana România, compania grupului austriac Agrana care operează o fabrică de zahăr la Roman, a revenit anul trecut la afaceri de sub 1 miliard de lei, după ce în 2023 depășise acest prag cu peste 220 de milioane de lei. Mai exact, după o scădere de 1, 4 ori, producătorul a ajuns la rulaje de 831,7 milioane de lei însă a devenit profitabil, cu un plus net de 2,7 milioane de lei, după o pierdere de 9,3 milioane de lei.
În România și Bosnia, grupul a produs din trestie brută în anul financiar 2024/2025 73.000 de tone de zahăr alb, față de 286.000 cu un an în urmă.
„În unitățile care procesează zahăr, profitabilitatea vine din cât de multă valoare se poate adăuga în urma procesării zahărului brut având în vedere prețurile pieței pentru zahărul alb”, se mai menționează în raportul financiar.
Grupul mai operează în România și prin alte două entități. AGFD Țăndărei, prin care grupul produce amidon din porumb, a înregistrat afaceri de 174,5 milioane de lei, după o scădere de 9,5% și o pierdere netă de 6,1 milioane de lei, aproape dublă față de 2023.
De asemenea, austriecii mai au o fabrică de concentrate de suc în Vaslui, Austria Juice România, cu afaceri de 29,9 milioane de lei, în 2024. Este singura companie din grup care a înregistrat creșteri anul trecut, raportând o dublare a rulajelor și depășirea pragului de 1 milion de lei profit, față de 823.000 cu un an în urmă.
Din grup a ieșit însă, în noiembrie 2023, fabrica de zahăr din Buzău, care a fost închisă temporat din cauza prețurilor pre amici la zahăr, potrivit informațiilor din raportul financiar al companiei. Concomitent, costurile de producție (prețul energiei și iflația) au crescut simțitor după izbucnirea războiului din Ucraina,
Grupul are în România 431 de angajați.
În ceea ce privește Fabrica de Zahăr Premium Luduș, aceasta a raportat pentru anul trecut afaceri triple față de anul anterior, respectiv 146,1 milioane de lei. Compania a trecut însă pe pierdere ( minus 17,3 milioane de lei), față de un profit net de 92,1 milioane de lei cu un an în urmă. Compania controlată acum de antreprenoarea Mihaela Neagu și-a reluat producția în septembrie 2023, după mai mult timp de activitate și o schimbare de acționariat, fabrica fiind vândută de compania franceză Tereos către Neagu și Mihail-Daniel Matache.
Mihaela Neagu mai deține prin SC Best Achiziţii SR și Fabrca de Zahăr Bod SA pentru care nu există încă raportări financiare. Producția acolo este sistată din cauza lipsei materiei prime, urmând să primească o altă destinație.
„Nu o să mai deschidem la Bod, pentru că noi nu avem suprafețe (contractate cu fermierii pentru sfeclă n.red.) pentru Luduș. O să îi dăm altă destinație”, explica pentru Economica antreprenoarea Mihaela Neagu.
În 2023, Fabrca de Zahăr Bod SA raporta afaceri de 80.000 de lei și pieredri de peste 3,2 milioane de lei.
Anul trecut, fermierii români au încheiat cu cei doi procesatori activi pe piața locală contracte pentru o suprafață de 22.800 de hectare, din care 14.000 hectare au fost contractate de Agrana și 8.800 de către fabrica Luduș.
Piața a fost semnificativ afectată de prețurile mici la zahprul alb, urmare a importurulor ieftine din Ucraina în întreaga regiune.