Societatea Transgaz dezminte la rândul său că ar livra gaze mai ieftine în Austria în detrimentul consumatorilor români, acuză formulată duminică de senatorul AUR Petrișor Peiu

La o zi după ce Autoritateaăţii Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a infirmat informația că România ar livra gaze naturale ieftine către Austria, în detrimentul cetăţenilor români, a venit rândul și S.N.T.G.N Transgaz S.A. să dezmintă această acuză lansată duminică de senatorul AUR Petrișor Peiu.
Cristian Negrei - mar, 17 iun. 2025, 19:09
Societatea Transgaz dezminte la rândul său că ar livra gaze mai ieftine în Austria în detrimentul consumatorilor români, acuză formulată duminică de senatorul AUR Petrișor Peiu

Într-o informare adresată Bursei de Valori București, Tranfaz susține că afirmațiile comunicate în spațiul public referitoare de Petrișor Peiu referitoare la ”tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României. Așadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, consumatorii romăni” sunt neadevarate.

 

Pentru corecta informare a opiniei publice, Transgaz face următoarele precizări:

Transgaz pune la dispoziția utilizatorilor de rețea capacitate fermă de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport al gazelor naturale. Tarifele de transport pentru capacitatea fermă pe punctele interne sunt identice cu tarifele de transport pentru capacitatea fermă pe punctele de interconectare cu Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

În situația în care capacitatea fermă de transport este rezervată în totalitate există posibilitatea că această să fie utilizată doar parțial de către utilizatorii de rețea. Pentru optimizarea utilizării capacității tehnice existente, partea din capacitatea fermă rezervată deja, dar neutilizată încă, este oferită din nou că și capacitate intreruptibila, dar numai pentru ziua următoare, sau numai intră zilnic.

Utilizatorii de rețea care rezervă capacitate intreruptibila cunosc faptul că nu se pot baza în totalitate pe utilizarea acesteia. Utilizatorii de rețea care au rezervat deja capacitatea fermă pot să dispună de ea și o pot utiliza în întregime, oricând pe parcursul zilei gaziere. În aceste condiții, transportul gazelor naturale pe capacitate intreruptibila este întrerupt, în favoarea transportului pe capacitate fermă. Această capacitate intreruptibila implică riscul că utilizatorul să nu o poată utiliza, ceea ce conduce la aplicarea unui tarif diferențiat față de capacitatea fermă, care să reflecte riscul de întrerupere.

Singurul punct de interconectare unde au existat întreruperi ale fluxurilor de gaze naturale, ca urmare a rezervarii de capacitate intreruptibila este cel de la Csanadpalota, pe direcția România → Ungaria. În celelalte puncte de interconectare nu au existat întreruperi și, drept urmare, riscul de întrerupere a fost zero, deci și nivelul discount-ului este zero.

Atât tarifele pentru produsele de capacitate fermă, cât și tarifele pentru produsele de capacitate intreruptibila sunt determinate cu respectarea prevederilor Regulamentului UE nr. 2017/460 de stabilire a unui cod al rețelei privind structurile tarifare armonizate pentru transportul gazelor și conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale aprobate prin Ordinul ANRE nr.7 din 12 martie 2025.

S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigura îndeplinirea în condiții de eficientă, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Ce a spus Peiu

Senatorul AUR, Petrişor Peiu, a semnalat duminică, printr-un comunicat, că statul român, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a hotărât ca tariful de transport al gazelor să fie cu 40% mai mic pentru exportul în Austria decât pentru consumul intern în România.

„Am să vă spun, foarte pe scurt, cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României. Aşadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Şi pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem şi în anii următori? Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-şi saboteze propriii cetăţeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!”, a declarat senatorul AUR, Petrişor Peiu, citat în comunicat.

Citește și:

Sursa foto: Partidulaur.ro

Te-ar mai putea interesa și
O abație veche de 1.000 de ani din Ungaria, încearcă să salveze cărțile pe care le deține de o infestare cu insecte
O abație veche de 1.000 de ani din Ungaria, încearcă să salveze cărțile pe care le deține de o infestare cu insecte
Zeci de mii de cărţi, vechi de secole, sunt scoase de pe rafturile unei abaţii medievale din Ungaria, în încercarea de a le salva de o infestare cu insecte care ar putea distruge veacuri de......
UniCredit va continua distribuția titlurilor de stat Fidelis după preluarea Alpha Bank
UniCredit va continua distribuția titlurilor de stat Fidelis după preluarea Alpha Bank
UniCredit Bank S.A. (UniCredit Bank) anunță că începând cu 15 august 2025 va prelua toate serviciile de investiții ...
Europa riscă să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale. Pentru a reduce decalajul față de SUA trebuie accelerată adoptarea tehnologiei AI
Europa riscă să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale. Pentru a reduce decalajul față de SUA trebuie ...
Europa riscă să rămână în urmă în cursa globală a inteligenței artificiale, iar pentru a reduce decalajul de productivitate ...
71% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Cum ar vota românii dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă – sondaj Flashdata
71% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Cum ar vota românii dacă ar avea loc ...
71% dintre români consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 38% din cei chestionaţi ...