Distrugeri fără precedent provocate de furtuni în România. Metoda legală care te ajută să te protejezi cu un cost de 20 de euro

Fenomenele meteorologice catastrofale au frecvența și severitatea tot mai accentuate, iar anul acesta pare că a fost unul dintre cei mai răi din acest punct de vedere. Cel puțin în ceea ce privește valoarea plăților făcute de firmele de asigurare în baza asigurărilor de locuință, până în acest moment, avem un record istoric. Mai mult, și numărul dosarelor de daună deschise per ansamblu din cauza pagubelor provocate de fenomente meteorologice este unul semnificativ.
Şerban Buşcu - lun, 23 iun. 2025, 22:16
Distrugeri fără precedent provocate de furtuni în România. Metoda legală care te ajută să te protejezi cu un cost de 20 de euro

Ca și anul trecut în aceeași perioadă, societățile membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) au înregistrat peste 4.000 de cereri pentru deschiderea unui dosar de daună. Anul acesta, mai mult decât în primele cinci luni din 2023.

Mai mult de 4.200 de oameni și companii s-au adresat în primele cinci luni ale acestui an asigurătorilor Membri ai UNSAR pentru deschiderea unui dosar de daună – doar ca urmare a furtunilor și inundațiilor produse. Aceste evenimente au generat pagube semnificative atât locuințelor și bunurilor oamenilor, cât și utilajelor, proprietăților deținute de companii sau culturilor agricole. Desigur, este de așteptat ca numărul dosarelor de daună să fie și mai mare în perioada următoare, în special după evenimentele care au afectat de curând mai multe localități.

Peste jumătate din aceste dosare (cca. 57%) au fost deschise în baza asigurărilor pentru locuințe, în timp ce un sfert (25%) au în vedere mașini avariate și care, din fericire, erau protejate de polițe CASCO. De asemenea, 10% dintre dosarele de daună au vizat polițe dedicate companiilor.

Valoarea plăților pe asigurări de locuință, record istoric

Pe de altă parte, așa cum afirmam, cuantumul plăților în baza asigurărilor de locuință a atins niveluri istorice.

Companiile Membre UNSAR au achitat în perioada 2019-2024 despăgubiri de circa 128 de milioane de lei doar pentru acoperirea pagubelor produse de furtuni locuințelor asigurate, în baza polițelor facultative, anunță Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).

Severitatea acestui fenomen stabilește noi recorduri. Astfel, dacă în anul 2019 valoarea totală a despăgubirilor plătite pentru riscul de furtună abia depășea 10 milioane lei, în 2024 suma a crescut spectaculos, depășind 56 de milioane de lei, deci de aproape șase ori mai mult.

Acești 56 de milioane de lei au fost plătiți pentru peste 7.500 de dosare de daună, în creștere cu 150% față de numărul dosarelor înregistrate în 2019. Deci, vorbim de o frecvență de producere a acestui risc deloc de neglijat.

„Furtunile tot mai frecvente care au lovit România ne reamintesc cât de vulnerabili suntem în fața naturii, dar și cât de important este ca locuințele noastre să fie protejate printr-o asigurare adecvată. Riscul de furtună este doar unul dintre multitudinea de riscuri și situații neprevăzute care pot fi acoperite printr-o poliță facultativă pentru locuință – un instrument esențial pentru orice proprietar sau chiriaș”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & director general al UNSAR.

Prima jumătate a anului 2025 confirmă tendința ascendentă: deja au fost avizate peste 5.250 de dosare de daună pentru daune provocate de furtuni și inundații care au afectat locuințe, vehicule și afaceri.

„În contextul schimbărilor climatice, este esențial să conștientizăm importanța protejării locuințelor. Cea mai mare despăgubire achitată în ultimii ani pentru daune cauzate de furtună, în baza unei polițe facultative de locuință, a fost de circa 400.000 lei – un exemplu concret al sprijinului financiar oferit de asigurători în momente critice”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

 

Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu doar 10-20 euro pe lună

Potrivit legii din România, toți proprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurara costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunele provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren.

Așa cum arată Studii Financiare, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

AICI detalii despre soluția completă pentru protecția locuinței și a finanțelor persoanele, cum o construiești și cât costă

Te-ar mai putea interesa și
Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți (Coldiretti) protestează la Bruxelles: „Von der Leyen, nu opri Europa”
Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți (Coldiretti) protestează la Bruxelles: „Von der Leyen, nu opri Europa”
Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), cea mai mare organizație agricolă din Italia și din Europa, a organizat astăzi (15 iulie) o demonstrație coordonată la Bruxelles și......
Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a numit un director interimar surpriză
Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a numit un director interimar surpriză
Așa cum a anunțat Economica.net încă de săptămâna trecută, grupul Renault va avea un director interimar în așteptarea ...
Putin rămâne nepăsător la amenințările lui Trump și va continua războiul din Ucraina până când Occidentul îi va aceepta condițiile de pace – surse Reuters
Putin rămâne nepăsător la amenințările lui Trump și va continua războiul din Ucraina până când Occidentul îi ...
Preşedintele rus Vladimir Putin, care tratează cu nepăsare ameninţările lui Donald Trump cu noi sancţiuni, vrea să ...
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Integrarea PAC într-un „fond unic” ar însemna dificultăţi suplimentare pentru fermierii din întreaga Europă şi mai puţine şanse de dezvoltare pentru mediul rural
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Integrarea PAC într-un „fond unic” ar însemna dificultăţi suplimentare ...
Integrarea Politicii Agricole Comune (PAC) într-un "fond unic" ar însemna dificultăţi suplimentare pentru fermierii din ...