Taxa pe media introdusă în Ungaria ameninţă libertatea presei – CE

Comisia Europeană a denunţat luni taxa pe media introdusă în Ungaria, considerând că ea reprezintă o ameninţare împotriva pluralismului presei şi contravine regulilor şi valorilor europene, relatează AFP.
Economica.net - lun, 28 iul. 2014, 10:00
Taxa pe media introdusă în Ungaria ameninţă libertatea presei - CE

”Libertatea presei este ameninţată în Ungaria”, afirmă comisarul european pentru agenda digitală, olandeza Neelie Kroes, într-un articol publicat pe blogul său şi în cotidianul ungar Nepszabadsag (centru-stânga).

Noua taxă ungară, denunţată de media din ţară, care consideră că presa este acaparată de către guvern, se înscrie în linia dreaptă a unei serii de măsuri fiscale dure ce vizează sectoarele economice adesea dominate de către societăţile străine.

”Noua taxă a fost adoptată de către parlament fără o dezbatere adevărată şi fără consultări. De fapt, ea afectează în mod disproporţionat un singur organism media, RTL”, susţine dna Kroes.

Concernul luxemburghez de media RTL-Group, primul mare grup media audiovizual european, a calculat că această taxă ar creşte povara sa fiscală cu circa 15 milioane de euro pe an, ceea ce corespunde unui excedent brut de exploatare (Ebitda) pe care-l realizează în Ungaria, pentru o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro în această ţară. RTL deţine 80% din societatea Magyar RTL Televizio Rt.

”Concluzia este clară: este vorba de a alunga RTL din Ungaria. Guvernul ungar nu doreşte un radiodifuzor al cărui proprietar este străin în Ungaria şi utilizează o taxă nedreaptă pentru a înlătura garanţiile democratice şi a face să dispară o ameninţare pentru puterea sa”, a denunţat Neelie Kroes.

”Libertatea de stabilire este una din principiile fundamentale ale pieţei unice europene”, a reamintit Kroes. ”Dar această poveste este mai mult decât o taxă. Ea se înscrie într-un obiectiv care este foarte preocupant, un obiectiv contrar valorilor europene. Taxarea nu poate fi un instrument pentru discriminare şi politica fiscală nu poate fi o armă politică”, a avertizat comisarul european.

Patronul filialei ungare a RTL-Group, Andreas Rudas, a anunţat că RTL intenţionează să contexte taxa la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).

AFP aminteşte că dna Kroes a criticat în 2010 legislaţia privind controlul media adoptată de Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, şi a obţinut modificarea ei.

”Ungaria nu este singura ţară unde ameninţările împotriva pluralismului media pune probleme: suntem, de asemenea, preocupaţi în legătură cu situaţia din Bulgaria, Italia, Regatul Unit. Europa trebuie să-şi facă curăţenie în casă pentru a asigura libertatea şi pluralismul presei”, a conchis comisarul european.

Te-ar mai putea interesa și
Noua companie de autostrăzi CNIR are primul buget aprobat. Urmează să angajeze peste 80 de persoane
Noua companie de autostrăzi CNIR are primul buget aprobat. Urmează să angajeze peste 80 de persoane
Conducerea executiva a Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), la un an de la operaționalizarea companiei și o lună de la numire, a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pe anul......
Autostrada Ploiești – Buzău: Asocierea Pizzarotti – Retter a mobilizat sâmbătă 500 de municitori și 250 de utilaje pe lotul 1
Autostrada Ploiești – Buzău: Asocierea Pizzarotti – Retter a mobilizat sâmbătă 500 de municitori și 250 ...
Peste 500 muncitori și 250 utilaje se aflau sâmbătă pe șantierul lotului 1 din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), potrivit ...
Nikki Haley ar putea fi nominalizarea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, în ciuda relațiilor lor reci – Axios
Nikki Haley ar putea fi nominalizarea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, în ciuda relațiilor lor reci – ...
Echipa de campanie a miliardarului republican Donald Trump, candidat la preşedinţia Statelor Unite, ia în considerare ...
Firma fondatorului Superbet începe vânzările de RCA cu o formulă unică și ambiții internaționale. Ce șoferi vor primi prețuri mici pe Emag sau Autovit ? Toate detaliile, în premieră
Firma fondatorului Superbet începe vânzările de RCA cu o formulă unică și ambiții internaționale. Ce șoferi vor ...
Eazy Asigurări, societatea controlată de fondatorul și acționarul principal al Superbet, Sacha Dragic va începe activitatea ...