Mecanica Ceahlău: Profit de 2,59 milioane lei în primul semestru

Producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău a înregistrat un profit brut de 2,59 milioane lei în primul semestru din 2014, în scădere faţă de prima jumătate a anului trecut, când profitul brut a fost de 3,68 milioane lei, potrivit unui raport al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.
Economica.net - mar, 05 aug. 2014, 09:09
Mecanica Ceahlău: Profit de 2,59 milioane lei în primul semestru

Compania este listată la categoria a II-a a BVB şi se află în portofoliul SIF2 Moldova.

În perioada analizată, profitul din exploatare a fost de 2,599 milioane lei, mai mic decât în primul semestru din 2013 – 3,5 milioane lei, în timp ce rezultatul financiar a fost unul negativ – de 8.378 lei. Anul trecut, compania înregistra un profit financiar de 185.704 lei. Dividendele de plată din anii precedenţi în sold la finele semestrului I 2014 sunt de 5.171 lei.

Societatea deţine un segment important din piaţă pentru produsele semănători pentru plante prăşitoare şi pentru semănători pentru plante păioase. Cota de piaţă evaluată pentru aceste produse se situează între 20% şi 30%, în ceea ce priveşte numărul de unităţi vândute.

Creanţele comerciale nete însumau 7,03 milioane lei, comparativ cu 4,16 milioane lei la 1 ianuarie 2014, în creştere cu 68,87%, şi sunt considerate în totalitate performante. Datoriile curente au crescut cu 6,78% faţă de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt sunt de 2,545 milioane lei.

Veniturile operaţionale au scăzut cu 16,96%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ponderea principală în totalul veniturilor operaţionale este deţinută de veniturile din activitatea curentă (cifra de afaceri), respectiv de 83,88%.

Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 14,26%, comparat cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ponderea principală în totalul cheltuielilor este deţinută de cheltuielile privind stocurile de 43,51%, respectiv de cheltuielile cu salarii, contribuţii şi alte beneficii – de 33,45%.

Veniturile financiare au scăzut cu 49,89%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent. Veniturile financiare cuprind în cea mai mare parte veniturile din dobânzi, aferente depozitelor la termen constituite de societate, şi câştigul că urmare a evaluării unităţilor de fond deţinute de societate la 30 iunie 2014.

Cheltuielile financiare au crescut cu 7,02% şi cuprind sconturile sau discount-urile acordate, dobânzile şi diferenţele de curs valutar.

Cifra de afaceri a companiei aferentă semestrului I 2014 este de 10,33 milioane lei, faţă de 14,16 milioane lei în perioada similară a anului 2013.

Cifra de afaceri din exporturi a fost de 850.379 lei şi de 9,48 milioane lei pe piaţa internă. Cifra de afaceri realizată în semestrul I 2014 este cu 2,59% mai mică faţă de nivelul stabilit prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru semestrul I 2014.

Mecanica Ceahlău are în portofoliu peste 20 categorii de produse destinate industriei agricole, acoperind toate etapele lucrărilor, de la pregătirea solului pentru însămânţare şi până la recoltare.

Înfiinţată în 1921, Mecanica Ceahlău a fost, timp de zeci de ani, unul dintre principalii furnizori de utilaje agricole pentru piaţa românească şi un partener pe care se bazau producători agricoli mici şi mijlocii din mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est şi nu numai. După 1990, a devenit o societate pe acţiuni, iar 9 ani mai târziu s-a transformat într-o companie cu capital integral privat. Mecanica Ceahlău are peste 200 de angajaţi şi a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...