Cele mai expuse bănci la sancţiunile impuse Rusiei: Raiffeisen, UniCredit, Societe Generale şi ING

Băncile sunt cele mai expuse la sancţiunile impuse Rusiei de UE şi SUA, după prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, au avertizat miercuri analiştii de la banca privată germană Berenberg Bank, se arată într-un articol apărut miercuri în publicaţia britanică 'The Telegraph'.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 12:45
Cele mai expuse bănci la sancţiunile impuse Rusiei: Raiffeisen, UniCredit, Societe Generale şi ING

Potrivit analiştilor Berenberg, cele mai expuse la Rusia sunt Raiffeisen, UniCredit, Commerzbank, Societe Generale, Nordea şi ING iar cele mai mari temeri sunt exprimate în cazul grupului austriac Raiffeisen. Toate aceste bănci au expunere şi la Ucraina.

Fluxul de creditare mai slab şi creşterea mai lentă a economiei (sau chiar recesiunea) ar putea afecta calitatea activelor băncilor care operează în Rusia, majorând costurile de risc pentru băncile din Europa, avertizează analiştii citaţi.

Aceştia susţin că instituţiile de creditare se confruntă şi cu impactul direct al sancţiunilor după ce rubla s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro în urma măsurilor financiare impuse Rusiei de UE şi SUA.

‘Raiffeisen ar putea ieşi oficial din Rusia şi Ucraina şi ar putea să-şi deprecieze investiţiile, înregistrând pierderi de aproximativ trei miliarde de euro. Deşi sancţiunile nu afectează direct băncile europene, credem că vor exista efecte negative în funcţie de perioada de timp în care sunt menţinute măsurile financiare impuse de UE şi SUA împotriva Rusiei’, se arată în raportul Berenberg.

Săptămâna trecută, UE a anunţat că bănci ruse de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Sberbank a anunţat că nu are nicio legătură cu evoluţiile geopolitice şi ‘regretă faptul’ că au fost impuse sancţiuni. Peste o treime din acţiunile băncii sunt deţinute de investitori din Europa şi SUA iar grupul respectă strict legislaţia statelor unde este prezent şi îndeplineşte toate standardele impuse de autorităţile de reglementare din Europa şi SUA.

În prezent, nu sunt planificate ieşiri din regiune, susţine şeful Raiffeisen, Karl Sevelda. Încercările Raiffeisen de a ieşi din Ucraina sunt amânate din cauza conflictului din acest an. În pofida temerilor investitorilor, banca nu intenţionează să iasă din Rusia, cea mai profitabilă piaţă a Raiffeisen, dar acum este afectată de sancţiunile occidentale.

Totuşi, Karl Sevelda afirmă că Raiffeisen va fi mai prudentă în privinţa noilor afaceri pe pieţe precum Ungaria şi Rusia, unde climatul este dificil. ‘Trebuie să fii flexibil şi să te adaptezi când este necesar. Modelul încă este valid dar pieţele se dezvoltă diferit’, a apreciat şeful băncii austriece.

Raiffeisen, UniCredit, Societe Generale şi ING au o prezenţă importantă în România.

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% cât s-a înregistrat în luna anterioară, informează Agenţia......
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...