Coreea de Nord continuă producţia de material fisionabil – ONG

Recente imagini din satelit ale principalului complex nuclear nord-coreean sugerează că regimul de la Phenian continuă producţia de plutoniu şi uraniu care pot intra în componenţa unei bombe atomice, a informat joi un centru american de studii, citat de AFP.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 05:26
Coreea de Nord continuă producţia de material fisionabil - ONG

Datând din 30 iunie, aceste imagini ale complexului Yongbyon arată retragerea apei de răcire din reactorul său de cinci megawaţi, potrivit Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS).

‘Cu toate acestea, fără mai multe date, cum ar fi producţia de vapori, este greu de determinat starea operaţională a reactorului şi, prin urmare, de a estima cantitatea de plutoniu produsă’, subliniază un raport al ONG-ului amintit.

Închis în 2007 în cadrul unui acord ‘ajutor contra dezarmare’, reactorul poate produce în principiu şase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficientă pentru a fabrica o bombă nucleară.

Coreea de Nord a demarat repunerea în funcţiune a complexului după ultimul său test nuclear din 2013, iar acesta ar fi devenit operaţional în octombrie acelaşi an.

Cele mai recent observaţii din satelit indică, de asemenea, continuarea lucrărilor de construcţie în uzina de centrifuge a complexului.

Phenianul susţine că uzina produce numai uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, însă experţii suspectează regimul comunist că vrea să producă uraniu cu destinaţie militară.

Potrivit ISIS, uzina de centrifuge şi-a dublat suprafaţa şi este posibil ca acolo să fie instalate cascade de centrifuge.

După ce a utilizat o parte a stocului său pentru cel puţin două din cele trei teste nucleare, Coreea de Nord ar dispune de suficient plutoniu pentru a produce şase bombe, susţin experţii internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...