Criză Ucraina: O nouă tranşă de la FMI este vitală – premierul Iaţeniuk

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a făcut vineri un apel către Fondul Monetar Internaţional să elibereze o nouă tranşă din acordul de împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari, evocând costul ridicat al contracarării rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 29 aug. 2014, 11:51
Criză Ucraina: O nouă tranşă de la FMI este vitală - premierul Iaţeniuk

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a FMI, boardul instituţiei urmează să se reunească vineri, pentru a discuta programul de asistenţă financiară cu Ucraina.

Începând din luna aprilie, trupele ucrainene luptă cu rebelii pro-ruşi în regiunile industrializate din Donetsk şi Luhansk, care împreună au fost responsabile anul trecut pentru aproape 17% din Produsul Intern Brut al Ucrainei.

‘Veniturile pe care nu le-am mai primit din Donetsk şi Luhansk sunt minuscule comparativ cu miliardele pe care le cheltuim pentru război’, a declarat Arseni Iaţeniuk la o reuniune a Cabinetului de la Kiev. ‘Pentru noi, este de o importanţă vitală să obţinem o decizie pozitivă din partea FMI şi am făcut totul pentru a obţine acest lucru’, a adăugat premierul ucrainean.

În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. În luna mai, FMI a eliberat o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari din acest program iar vineri boardul Fondului va decide dacă eliberează o nouă tranşă în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Economia ucraineană este într-un declin accelerat după ce în luna aprilie rebelii pro-ruşi au înfiinţat o republică separatistă în estul ţării. În al doilea trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al Ucrainei a înregistrat o contracţie de 4,7% în ritm anual, iar luna trecută FMI şi-a revizuit estimările privind evoluţia economiei ucrainene în acest an până la o contracţie de 6,5% de la un recul de 5% cât preconiza anterior.

Săptămâna trecută, miercuri ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksandr Shlapak, a anunţat că Kievul ar vrea ca Fondul Monetar Internaţional să combine tranşele a treia şi a patra din programul de asistenţă financiară, ceea ce ar permite Ucrainei să primească alte 2,2 miliarde de dolari până la finele acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...