Producţia industrială a crescut cu 8,5% în primele şapte luni

Producţia industrială a crescut cu 8,5% în primele şapte luni din 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 9,7%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 07:08
Producţia industrială a crescut cu 8,5% în primele şapte luni

În luna iulie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 6,1%.

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) s-a majorat faţă de luna precedentă ca urmare a creşterilor înregistrate în industria extractivă (13,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (8,9%) şi industria prelucrătoare (1,8%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (11%), industria bunurilor intermediare (4,2%) şi industria bunurilor de capital (1,9%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 4,6%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,1%, din cauza diminuării industriei prelucrătoare (0,7%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,4%, respectiv cu 3%.

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,4%), industria bunurilor de uz curent (3,9%) şi în industria bunurilor intermediare (0,3%). Industria energetică şi industria bunurilor de capital au crescut cu 3,9%, respectiv cu 1,6%.

Comparativ cu iulie 2013, producţia industrială (serie brută) a avansat faţă de luna corespunzătoare din anul precedent datorită creşterii industriei prelucrătoare (6,8%) şi a industriei extractive (5,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6%. Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (11,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,8%), industria bunurilor de uz curent (2,9%) şi industria bunurilor intermediare (1,9%). Industria energetică a scăzut cu 2,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,1%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (7,4%) şi a industriei extractive (5,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,2%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (14,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,2%), industria bunurilor intermediare (2,2%) şi industria bunurilor de uz curent (1,7%). Industria energetică a scăzut cu 2,9%.

Cumulat pe şapte luni, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de perioada similară din 2013 datorită creşterii industriei prelucrătoare (10,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,5%, respectiv cu 0,4%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (14,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,9%), industria bunurilor de uz curent (6,3%) şi industria bunurilor intermediare (5,4%). Industria energetică a scăzut cu 0,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea din primele şapte luni a fost susţinută de industria prelucrătoare (11,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 0,1%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,3%), industria bunurilor de uz curent (7,5%) şi industria bunurilor intermediare (6,1%). Industria energetică a rămas la acelaşi nivel.

Te-ar mai putea interesa și
Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie
Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie
Astfel, în luna mai 2024, regimul hidrologic se va situa în general sub mediile multianuale lunare, cu valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din......
Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina
Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea "în viitorul apropiat" a unor exerciţii nucleare la care vor participa ...
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, susţine un diplomat rus
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, susţine un diplomat rus
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, în contextul în care Moscova este ...
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că "nicio presiune internaţională" nu ...