Românii, restanţierii Europei: Doar 70% îşi plătesc la timp facturile – studiu

Românii îşi plătesc mai greu facturile decât restul est - europenilor, din cauza situaţiei economice de ansamblu, a şomajului şi a blocajului financiar, iar situaţia a continuat să se înrăutăţească pentru al doilea an consecutiv, reiese dintr-un studiu referitor la comportamentul de plată în ţările europene prezentat, marţi, de directorul general al companiei EOS KSI România, Georg Kovacs.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 11:36
Românii, restanţierii Europei: Doar 70% îşi plătesc la timp facturile - studiu

‘Cu doar 70% din facturi plătite la timp, clienţii români sunt, alături de bulgari, plătitorii cel mai puţin punctuali din Europa de Est, în timp ce media pe regiune este de 72%, iar media peneuropeană este de 75%. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ, de la aproape 10% în 2012, la 5% anul acesta’, a explicat directorul EOS KSI.

Potrivit studiului, principalele cauze pentru care românii nu îşi plătesc la timp facturile sunt situaţia economică actuală (35%), şomajul (31%) şi supraîndatorarea (17%), scrie Agerpres.

În cazul firmelor, cauzele pentru care nu îşi plătesc la timp facturile sunt problemele cu fluxul de numerar (44%) şi neplata la timp a facturilor de către proprii clienţi (52%).

‘Prin urmare, o îmbunătăţire a situaţiei economice generale, precum şi iniţiativele guvernamentale reprezintă factori cheie în îmbunătăţirea comportamentului de plată în România’, susţine Georg Kovacs.

Şi în ceea ce priveşte termenele de plată, România stă mai rău decât ţările vecine. Pentru persoanele fizice, termenul de plată este, în medie, de 33 de zile, faţă de 29 de zile în Europa de Est. În schimb, companiile româneşti plătesc mai repede decât cele este europene, respectiv în 40 de zile faţă de 42 de zile.

Întârzierile după data scadenţei sunt, în medie, de 28 de zile în România, şi de 27 de zile în celelalte ţări est-europene, a mai spus Georg Kovacs .

Studiul ‘Comportamente de plată în ţările europene’ a fost realizat pe baza chestionării unui număr de 2.600 de persoane cu funcţie de conducere din 12 ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Madridul refuză accesul în porturile sale a navelor care transportă armament spre Israel
Madridul refuză accesul în porturile sale a navelor care transportă armament spre Israel
Guvernul de stânga din Spania a început să aplice noua sa politică de a refuza accesul în porturile spaniole al navelor care transportă arme pentru Israel, relatează vineri agenția germană......
Digi atacă Belgia din această vară. Compania promite ”prețuri fără precedent”, acoperire de 30% în 2025 și de 70% în 2028
Digi atacă Belgia din această vară. Compania promite ”prețuri fără precedent”, acoperire de 30% în 2025 și de ...
Digi este pregătit să își lanseze operațiunile în Belgia în această vară și a a deschis deja recrutările în această ...
Premierul slovac Robert Fico a fost operat din nou, starea sa se menţine foarte gravă
Premierul slovac Robert Fico a fost operat din nou, starea sa se menţine foarte gravă
Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat ...
„Autostrada” Timișoara – Belgrad: Grindeanu, supărat că sârbii vor ca România să finanțeze integral punctul de trecere a frontierei
„Autostrada” Timișoara – Belgrad: Grindeanu, supărat că sârbii vor ca România să finanțeze integral ...
Cel mai recent acord româno - sârb privind construirea unei șosele de mare viteză Timișoara - Belgrad presupune ca România ...