Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy

Justiţia franceză a deschis luni o nouă anchetă penală legată de conturile campaniei electorale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy, care ar putea influenţa revenirea în politică a fostului preşedinte de dreapta, comentează AFP.
Economica.net - mar, 07 oct. 2014, 05:49
Nouă anchetă penală în legătură cu conturile campaniei lui Sarkozy

Parchetul Parisului a demarat o informare judiciară pentru ‘abuz de încredere’, ‘complicitate’ şi ‘tăinuire’ cu privire la plăţi presupuse a fi nejustificate făcute de partidul de dreapta UMP în contul penalităţilor aplicate lui Nicolas Sarkozy după invalidarea conturilor campaniei sale prezidenţiale din 2012, a anunţat o sursă judiciară.

Consiliul constituţional invalidase conturile campaniei lui Nicolas Sarkozy pentru depăşirea plafonului cheltuielilor autorizate de lege (22,5 milioane de euro) şi îi aplicase o amendă de 400.000 de euro. Aceasta ar fi trebuit să fie achitată de candidat personal, dar ea a fost asumată de UMP, care a lansat simpatizanţilor un apel la donaţii.

O plângere a noii conduceri a UMP a dus la deschiderea unei anchete preliminare.

Aceasta este a treia anchetă legată direct de campania fostului preşedinte, învins de Francois Hollande, după scandalul Bygmalion (al facturilor false).

În afacerea Bygmalion, nume dat de societatea care s-a ocupat de organizarea mitingurilor campaniei preşedintelui-candidat, o sursă judiciară a indicat luni că acest grup emisese facturi false pentru UMP înaintea campaniei din 2012. Parchetul Parisului a extins săptămâna trecută perioada pe care o anchetează magistraţii, a adăugat această sursă.

Nicolas Sarkozy este citat în mai multe alte anchete judiciare susceptibile a-i afecta ambiţiile politice. El a fost audiat în iulie pentru corupţie activă, trafic de influenţă şi tăinuire a violării secretului profesional. Fostul preşedinte mai este suspectat că a încercat, prin avocatul său, să obţină informaţii secrete despre o procedură care îl viza.

După mai puţin de doi ani de la înfrângerea sa în campania electorală pentru un al doilea mandat prezidenţial, Nicolas Sarkozy şi-a anunţat luna trecută revenirea pe scena politică şi ambiţia de a prelua conducerea UMP.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...