Cât de mult se mai câştigă sau se pierde pe acţiunile defensive la Bursa din Bucureşti

Investitorii începători îşi construiesc portofoliile alegând acţiunile cele mai puţin riscante, dar aducătoare de dividende. Acţiunile de acest tip se numesc defensive şi Bursa de Valori Bucureşti are cel puţin patru la cota sa. Totuşi, tulburările de pe piaţă din ultimele săptămâni le-au afectat comportamentul mai mult decât s-ar fi cuvenit.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 oct. 2014, 04:55
Cât de mult se mai câştigă sau se pierde pe acţiunile defensive la Bursa din Bucureşti

Toţi investitorii vor să câştige cât mai mult riscând cât mai puţin, dar începătorii parcă vor chiar mai mult decât ceilalţi. Aşa numitele acţiuni defensive sunt cel mai aproape de dorinţa investitorilor. Companiile defensive sunt mai puţin influenţate de contextul macroeconomic şi chiar de crize.

De comunicare, gaze, electricitate, alimente şi medicamente oameni se pot lipsi cel mai greu, astfel că  companiile din aceste domenii au venituri aproape garantate şi acţiunile lor scad mai puţin şi mai lent decât restul pieţei. Şi cresc mai puţin decît piaţa, dar mai sigur. Cel puţin teoretic.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu există companii relevante din IT&C (cu excepţia celor străine, puţin lichide la noi), dar  sunt măcar patru companii care ar trebui să corespundă definiţiei „defensivelor”: Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO).

Transelectrica (TEL) administrează monopolul transportului electricităţii pe magistralele naţionale, iar Transgaz (TGN) are monopolul  transportului pe magistralele de gaze naturale. Companiile respective au veniturile previzibile (tariele le sunt avizate de Autoritatea energetică a ţării).

Acţiunile ambelor companii de utilităţi sunt considerate  defensive, pentru că rezistă bine, sau mai bine decât celelalte, la crize, la tendinţe ostile pe piaţă şi la diferite şocuri ale mediului economic.

TEL a crescut cu peste 60%, iar TGN cu 20%, de la începutul anului  până acum  în vreme ce indicele reprezentativ a bursei (BET) a crescut cu 5,2%. Totuşi, în ultimele săptămâni, volatilitatea preţurilor lor pare să fi depăşit criteriul categoriei „defensivelor”.

TEL a crescut cu peste 11 % în patru zile până la 22 septembrie, apoi a scăzut cu mai mult de 6% până în 26 septembrie, a crescut din nou cu 8% până în 9 octombrie, a pierdut peste 10% în săptămâna următoare, iar din 16 octombrie până în prezent este în crerştere cu peste 8%. Scăderile sau creşterile pieţei nu au depăşit 3%.

Mai stabilă, dar adeseori sub performanţa pieţei a fost acţiunea TGN, care pe aceleaşi perioade a  înregistrat variaţii de 4,6%, -3,4%, 1,3%, -6,0% şi 4,6%.

Farmaceuticele sunt, cel puţin teoretic, tot nişte acţiuni defensive şi sunt destul de numeroase la cota BVB, dar numai două au acţiuni suficient de lichide ca să merite pariul începătorilor:  Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO).

Rezistenţa ATB la tulburările pieţei din ultima vreme este greu de încadrat în categoria defensivelor.

ATB a evoluat într-o singură direcţie: pierdere (-2,6%), în vreme ce acţiunile de „utilităţi” şi-au păstrat variaţiile în anumite limite şi nu au pierdut. Ba chiar au câştigat pe întreaga perioadă analizată, TEL cu peste 9%, iar TGN cu 0,5%.  

BIO a ieşit în câştig din tulburările ultimei luni: +2,4, după variaţii între -4,9% şi +6,5%.

Mai trebuie amintit că ponderea diferitelor tipuri de acţiuni în structura unui portofoliu depinde de toleranţa la risc şi de priceperea investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă cu viitoarea centrală nucleară de lângă București? Anunț al americanilor
Ce se întâmplă cu viitoarea centrală nucleară de lângă București? Anunț al americanilor
Dezvoltatorul de reactoare modulare mici (SMR) Nu Scale continuă subcontractarea pentru o centrală electrică propusă de 462 MWe în România, proiect care ar putea ajunge la etapa deciziei finale......
O navă mexicană cu pânze a lovit podul Brooklyn din New York. 2 morți
O navă mexicană cu pânze a lovit podul Brooklyn din New York. 2 morți
O navă cu pânze a Marinei mexicane, împodobită cu lumini şi un steag uriaş, s-a izbit sâmbătă seara de Podul Brooklyn, ...
Un nou lanț de magazine cu prețuri mici se extinde în România
Un nou lanț de magazine cu prețuri mici se extinde în România
Subsidiara din România a retailerului Action, un discounter cu produse preponderent nealimentare din Olanda şi cu preţuri ...
Cum poți scăpa de mizeria din spitale cu 100 de lei pe lună. Majoritatea românilor ar vrea să plătească – sondaj
Cum poți scăpa de mizeria din spitale cu 100 de lei pe lună. Majoritatea românilor ar vrea să plătească – sondaj
Circa 70% dintre români se tem să nu iasă din spital mai bolnavi decât au intrat, așa cum nu în puține cazuri s-a ...