Germania vrea să închidă unele centrale pe bază de cărbune

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, vrea să le impună producătorilor de electricitate oprirea unor centrale pe bază de cărbune, în contextul în care urmează să se întâlnească luni cu şefii operatorilor vizaţi, relatează presa germană, preluată de AFP.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 11:23
Germania vrea să închidă unele centrale pe bază de cărbune

Sigmar Gabriel a convenit cu colega sa de la Ministerul Mediului, Barbara Hendricks, să impună în sectorul energetic o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 22 milioane de tone până în 2020, potrivit săptămânalului Der Spiegel şi cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung. Îndeplinirea unei astfel de ţinte ar presupune închiderea unor centrale pe bază de cărbune, puternic poluante.

Directorii companiilor energetice EON, RWE, Vattenfall, Steag, EnBW şi Thüga sunt aşteptaţi luni la Ministerul Economiei pentru a discuta problema, meţionează DerSpiegel. Până săptămâna trecută, Sigmar Gabriel şi Barbara Hendricks erau în dezacord în ceea ce priveşte contribuţia sectorului energetic la eforturile de reducere a emisiilor de CO2 ale Germaniei.

Primul, invocând argumente privind costul, securitatea aprovizionării şi problema locurilor de muncă, refuza să accepte închiderea unor centrale pe bază de cărbune, în timp ce şefa de la Mediu considera că, fără o limitare a consumului de cărbune – care reprezintă 46% din sursele germane de generare de electricitate -, Germania nu-şi va duce la îndeplinire obiectivele de reducere a emisiilor de CO2.

Problema trebuie rezolvată până la 3 decembrie, dată la care în consiliul de miniştri va fi prezentat un plan naţional de acţiune pentru climă, o foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor de CO2 pentru anii următori.

Potrivit unui raport al federaţiei industriei germane BDI, renunţarea la unele centrale pe bază de cărbune ar creşte preţurile pentru clienţii industriali cu 15% până în 2020 şi ar duce la pierderea a 74.000 de locuri de muncă ‘directe şi indirecte’.

Dar săptămâna trecută, un studiu al institutului de cercetare DIW a ajuns la alte concluzii, şi anume că efectele asupra preţurilor ar fi ‘moderate’, iar cele asupra locurilor de muncă nu ar fi atât de dureroase, deoarece oprirea centralelor pe bază de cărbune ar face din nou competitive centralele cu gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în cadrul rețelei până......
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...