FMI: Declinul preţului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Scăderea preţului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al ţiţeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 09:20
FMI: Declinul preţului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Pentru Rusia, scăderea reprezintă ‘o ameninţare semnificativă, care se adaugă fragilităţii şi vulnerabilităţii economiei, iar ei ştiu asta. Rămâne de văzut care va fi reacţia’, a declarat şeful FMI, la o conferinţă organizată de Wall Street Journal.

Un declin de 30% al preţului ţiţeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii şi probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Deşi exportatorii sunt afectaţi, ‘per total reprezintă un câştig net’.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla rusească a coborât, luni, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale, scrie Agerpres.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, săptămâna trecută, să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele şase luni, ceea ce a determinat o cădere a preţului barilului de ţiţei Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani.

În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a coborât cu aproape 25%. Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 2,39 dolari, ajungând la 72,54 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut luni cu 2,85 dolari, ajungând la 69 de dolari.

FMI ar putea fi solicitat să sprijine statele mai mici dependente de exporturile de ţiţei, a anunţat directorul general al FMI.

Referindu-se la Ucraina, Lagarde a afirmat: ‘Încă mai este necesară o finanţare masivă pentru a sprijini Guvernul care şi-a arătat angajamentul de a reforma ţara’.

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform......
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
O maşină care circula cu viteză mare s-a izbit sâmbătă de unul din grilajele din perimetrul de securitate din jurul ...
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Deschis în urmă cu 17 ani, hotelul Rin Grand, construit de frații Ionuț și Robert Negoiță avea aproape 1.500 de camere. ...
Comisia Europeană a avertizat trei producători de vehicule electrice din China că nu au oferit suficiente informaţii pentru investigaţia sa anti-subvenţii
Comisia Europeană a avertizat trei producători de vehicule electrice din China că nu au oferit suficiente informaţii ...
Comisia Europeană a avertizat trei producători de vehicule electrice (EV) din China că nu au pus la dispoziţie suficiente ...