Câţi bani s-au făcut din exploatarea celei mai mari suprafeţe de teren arabil din România

Pe vremea când exploata aproximativ 57.000 de herctare luate în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului, TCE 3 Brazi, compania fiului lui Culiţă Tărâţă, aflată acum în faliment, avea profituri de peste 17,5% din cifra de afaceri şi rula peste 400 de milioane de lei, cu 900 de angajaţi.
Alina Stanciu - joi, 11 dec. 2014, 22:03
Câţi bani s-au făcut din exploatarea celei mai mari suprafeţe de teren arabil din România

TCE 3 Brazi, compania aflată din septembrie anul acesta în faliment, dar care a exploatat până acum doi ani cea mai mare suprafaţă arabilă din România, a avut până în 2012, când s-a încheiat contractul de arendă cu Agenţia Domeniilor Statului, afaceri nete de peste 402,4 milioane de lei (în 2011), de 52 de ori mai mari decât în 2014, când business-ul companiei a ajuns la 7,7 milioane de lei, potrivit unui raport de evaluare realizat de către lichidatorul judiaciar al falimentarei TCE 3 Brazi. „Din punct de vedere structural, cifra de afaceri a fost susţinută aproape exclusiv din producţia vândută, veniturile din vânzarea mărfurilor şi din subvenţii primite pentru activitatea din exploatare”, se arată în raport. 

Mai precis, în 2011 şi 2012, TCE 3 Brazi a obţinut 283,7 milioane de lei şi respectiv 340,5 milioane de lei, din producţia vândută, faţă de 2,5 milioane de lei în 2014, conform datelor din septembrie. De asemenea, compania a mai generat în 2011 şi 2012 44,5 milioane de lei şi respectiv 47,6 milioane de lei din vânzarea mărfurilor, comparativ cu 4,6 milioane în 2014.

Nu în ultimul rând, la nivelul lui 2011 şi 2012, compania a încasat subvenţii în valoare de 74 de milioane de lei şi respectiv 72,9 milioane de lei. Anul acesta, valoarea subvenţiilor încasate de companie se limitează la 930.885 de lei. „Contribuţia cea mai mare în diminuarea veniturilor din exploatare o are principala componentă a acesteia, veniturile obţinute din vânzarea produselor finite obţinute din activitatea de cultivare a cerealelor în judeţele Neamţ şi Brăila”, se explică în raport.

Profituri de 17,5% din cifra de afaceri

În ceea ce priveşte profitabilitatea, în 2011, pe când exploata terenul arendat de la ADS, TCE 3 Brazi a raportat un profit net în valoare de 49,7 milioane de lei, adică 12,3% din cifra de afaceri, iar în 2012 profitul net a urcat la aproximativ 80,7 milioane de lei, adică 17,5% din cifra de afaceri.

În 2014, compania a raportat pierderi în valoare de 82,5 milioane de lei, atât ca urmare a reducerii drastice a suprafeţei de teren exploatate, dar şi a creşterii semnificative a cheltuielilor de exploatare. Mai precis, cauzată de pierderi din creanţe şi debitori diverşi, cheltuieli cu stocurile, cu mărfurile şi alte cheltuieli.

Totodată, la nivelul anilor 2011 şi 2012, TCE 3 Brazi era o companie extrem de stabilă financiar, cu o rata a autonomiei financiare globale (ponderea datoriilor totale în pasivul societăţii) de peste 33% (cât este valoarea de la care situaţia unei companii se consideră satisfăcătoare). Mai precis, acest indicator a fost de 41,63% în 2011, de 46,6% în 2012 şi de minus 72,05 în 2014.

Au rămas în 2 angajaţi

Falimentul TCE 3 Brazi a presupus şi disponibilizarea a sute de angajaţi. În septembrie anul trecut, în companie mai lucrau 2 persoane, faţă de 912 în 2011 şi 110 în 2013.

Ce terenuri exploata TCE 3 Brazi

Potrivit raportului administratorului judiciar, compania TCE 3 Brazi avea, în septembrie anul curent, terenuri, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport în valoare netă de 1,3 milioane de lei. Terenurile se află în judeţele Suceava şi Neamţ şi se întind pe o suprafaţă de 3 hectare, din care unul este acoperit de pădure.

Restul de teren exploatat de companie până în 2012, de asproximativ 57.000 de hectare, aparţine Agenţiei Domeniilor Statului şi a fost arendat de societate. Acum, terenul este exploatat de SC Agricost SRL, companie a omului de afaceri Constantin Duluţe, un apropiat al familiei Tărâţă. Compania lui Culiţă Tărâţă a acumulat către ADS datorii de 180,9 milioane de lei, bani care fac însă obiectul unui dosar pe rolul ICCJ.

Citeşte şi Ce datorii a lăsat în urmă Culiţă Tărâţă. Mare parte dintre ele sunt subiect de litigiu

TCE 3 Brazi a fost înfiinţată în 1994 având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor şi creşterea animalelor, activitate care se făcea pe suprafeţe mari de teren situate în judeţele Brăila şi Neamţ, luate în arendă de la stat. De altfel, TCE 3 Brazi a administrat ani buni cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării, situată în Insula Mare a Brăilei. În 2012 însă, TCE 3 Brazi a pierdul contractele de arendă cu statul, urmare a neplăţii redevenţelor, astfel că activitatea companiei nu a mai putut continua.

Citeşte şi Cum a convins Culiţă Tărâţă instanţa că TCE 3 Brazi trebuie să intre în faliment

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a intrat în faliment, în septembrie 2014, după ce instanţa a admiscererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul german de turism rtk intră în România
Grupul german de turism rtk intră în România
Rtk românia, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității sale pe piața......
Ce spune conducerea Alpha Bank după ce angajații au declanșat conflictul de munca
Ce spune conducerea Alpha Bank după ce angajații au declanșat conflictul de munca
Conducerea Alpha Bank spune că se află în proces de negociere a contractului colectiv de muncă de la începutul anului. ...
Reacția UNSAR cu privire la modificarea Legii RCA: Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își pot repara mașina
Reacția UNSAR cu privire la modificarea Legii RCA: Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își ...
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a transmis astăzi un punct de vedere cu privire ...
Ministerul Energiei: Facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%
Ministerul Energiei: Facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%
Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile ...