Cum a convins Culiţă Tărâţă instanţa că TCE 3 Brazi trebuie să intre în faliment

Firma care exploata cândva cea mai mare suprafaţă de teren arabil din ţară, TCE 3 Brazi deţinută de omul de afaceri Culiţă Tărâţă a intrat în luna septembrie în faliment. ECONOMICA.NET vă spune care au fost motivele declarate de latifundiar.
Alina Stanciu - Dum, 26 oct. 2014, 22:23
Cum a convins Culiţă Tărâţă instanţa că TCE 3 Brazi trebuie să intre în faliment

TCE 3 Brazi, compania prin care actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă a exploatat Insula Mare a Brăilei intrat în luna septembrie în faliment. Aceasta deşi societatea a avut în ultimii şase ani un profit de 50 de milioane de euro, dar şi datorii de 30 de milioane de euro. ECONOMICA.NET a aflat cum i-a convis Tărâţă pe magistraţi că firma sa trebuie să intre în faliment.

„În motivarea cererii, debitorul a arătat că, la data formulării cererii, patrimoniul este afectat de un puternic dezechilibru financiar caracterizat de insuficienţa fondurilor băneşti şi de lipsa lichidităţilor necesare acoperirii debitelor pe care societatea le înregistrează faţă de creditorii săi, cu consecinţa directă a imposibilităţii de a plăti datoriile exigibile către creditori, debite din ce în ce mai mari, creanţe care sunt certe, lichide şi exigibile cu o vechime mai mare de 90 de zile. Prin urmare, a arătat că societatea se află într-o vădită stare de insolvenţă având în vedere că nu a achitat în termen de 90 de zile, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile, datoriile exigibile către creditori”, se arată în încheierea Tribunalului Neamţ.

Totodată, potrivit sursei citate, reprezentanţii TCE 3 Brazi au mai arătat că, la data cererii de deschidere a procedurii, valoarea datoriilor certe, lichide şi exigibile pe care le înregistra compania era superioară pragului admis de lege (45.000 de lei, potrivit art 3 din Legea Insolvenţei).

Conform deciziei instanţei de judecată, termenul limită pentru depunerea cererilor de înregistrare a creanţelor este jumătatea lunii octombrie, iar tabelul preliminar al creanţelor va fi comunicat la mijlocul lunii noiembrie.

Întrebaţi în luna iunie a.c de ECONOMICA.NET de ce au solicitat insolvenţa, reprezentanţii RCE 3 Brazi ne-au răspuns printr-un singur cuvânt „reorganizarea”. 

TCE 3 Brazi a lucrat în arendă, până în urmă cu doi ani, o suprafaţă de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brăilei, fiind cel mai mare beneficiar al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). De altfel, compania avea un debit de 99 de milioane de lei (peste 22 milioane de euro) faţă de ADS, sumă provenită din resturi de plată la arendă în anii 2002-2007, la care se adaugă penalităţile aferente. Acum, cei 57.000 de hectare de teren sunt exploataţi de firma Agricost, controlată de Constantin Duluţe, un apropiat al omului de afaceri Culiţă Tărâţă.

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, TCE 3 Brazi avea în 2013 o cifră de afaceri de 88 milioane de lei şi un profit net de 5,5 milioane de lei, după ce în 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei şi profit net de 80,7 de milioane de lei, în 2011 – 400 de milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 50 de milioane de lei profit, în 2010 – 331 de milioane de lei cifra de afaceri şi 52,2 de milioane de lei profit, în 2009 – 274 de milioane de lei cifra de afaceri şi 3,6 milioane de lei profit, iar în 2008 – 285 milioane lei cifră de afaceri şi profit net de 30 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Miniştrii de Finanţe din zona euro sunt optimişti cu privire la creşterea economică în pofida Omicron
Miniştrii de Finanţe din zona euro sunt optimişti cu privire la creşterea economică în pofida Omicron
Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc luni seară pentru a discuta cele mai recente evoluţii economice şi, ...
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, ...
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la ...