UE ‘unită’ în privinţa Ucrainei, în pofida divergenţelor legate de sancţiunile impuse Moscovei

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a dat asigurări marţi la Kiev că Uniunea Europeană va rămâne unită în faţa crizei ucrainene, în pofida presiunii anumitor membri favorabili unei relaxări a sancţiunilor contra Moscovei, notează AFP.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 06:50
UE 'unită' în privinţa Ucrainei, în pofida divergenţelor legate de sancţiunile impuse Moscovei

‘Am discutat căile prin care UE – păstrându-şi unitatea care este reală şi care va rămâne astfel – poate sprijini punerea în aplicare’ a planului de pace pentru Ucraina, a declarat presei Federica Mogherini în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

În contextul în care miniştrii europeni de externe urmează să discute în ianuarie despre relaţiile cu Rusia, Cei 27 rămân divizaţi în ce priveşte abordarea adoptată.

Anumite ţări din Europa de Est pledează pentru înăsprirea sancţiunilor impuse Moscovei care îşi afişează sprijinul pentru rebelii proruşi din Ucraina, după ce în martie a anexat Peninsula Crimeea. Alţi membri ai UE, cum ar fi Italia, Cirpu sau Bulgaria, sunt, potrivit mass-media, favorabili unei relaxări, dacă nu ridicării totale a sancţiunilor.

‘Vom continua să rămânem implicaţi în Ucraina pentru a ne asigura că acest conflict se încheie în respectul total al suveranităţii şi integrităţii teritoriale’ a ţării, a adăugat şefa diplomaţiei UE.

Ea a îndemnat partea ucraineană să obţină progrese, absenţa reformelor începând să îi irite pe occidentali.

‘Rămâneţi uniţi, rămâneţi concentraţi asupra agendei voastre de reforme, deoarece este calea pentru a ieşi din acest an teribil’, a subliniat Federica Mogherini, aflată în prima vizită la Kiev după desemnarea sa în luna august.

‘Războiul ‘ din estul Ucrainei, care s-a soldat până în prezent cu peste 4.700 de morţi, ‘nu va opri reformele’, a dat asigurări la rândul său preşedintele Petro Poroşenko. El a promis un prim vot în parlament pe această temă în cursul săptămânii viitoare.

Numirea în fruntea diplomaţiei europene a acestei foste membre a cabinetului de la Roma a fost contestată în unele ţări din Europa de Est care nu au apreciat intenţia ei de ‘a relansa dialogul cu Moscova’.

Federica Mogherini a fost criticată, de asemenea, pentru că are o purtătoare de cuvânt căsătorită cu un angajat al unei firme de comunicaţii ce apără interesele companiei ruse din domeniul gazelor naturale Gazprom.

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a stabilizat în luna aprilie, iar, în paralel, economia zonei euro a revenit pe creştere în primul trimestru, după o uşoară contracţie în ultimele......
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra "cu sau fără acord" în Rafah, ...
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., ...
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...