Germania: Guvernul a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei în 2015

Guvernul german a îmbunătăţit estimările de creştere ale celei mai mari economii europene în acest an, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă, al scăderii preţului ţiţeiului şi al măsurilor de stimulare adoptate de BCE, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 12:40
Germania: Guvernul a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei în 2015

În 2015, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de 1,3% prognozat în octombrie, a anunţat miercuri Guvernul de la Berlin, datorită majorării cheltuielilor de consum şi salariilor, scrie Agerpres.

‘Economia Germaniei este într-o situaţie bună, a făcut faţă turbulenţelor geopolitice şi a revenit pe creştere anul trecut’, a afirmat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel.

Numărul angajaţilor va atinge anul acesta nivelul record de 42,8 milioane şi, împreună cu veniturile mai ridicate, vor sprijini creşterea economiei în acest an, susţine Executivul german.

Deşi criticată de politicienii germani şi de Bundesbank, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor. Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca preţul mediu al barilului de ţiţei să se situeze anul acesta la 59 de dolari, ceea ce va reduce costurile pentru companii şi va majora cheltuielile de consum.

Anul acesta cheltuielile gospodăriilor ar urma să crească cu 1,6%, după un avans de 1,1% anul trecut, în timp ce expansiunea exporturilor va încetini la 3,6% în 2015, de la 3,7% în 2014, a anunţat Guvernul de la Berlin.

Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară ce urmează să fie adoptate de BCE oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Conform cifrelor preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), Germania a înregistrat în 2014 o creştere a Produsului Intern Brut de 1,5%, acesta fiind cel mai puternic avans înregistrat în ultimii trei ani.

Guvernul de la Berlin miza în 2014 pe o creştere economică de 1,2%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional şi principalele institute economice germane prognozau o creştere de 1,3%.

Cifrele preliminare publicate arată că cea mai mare economie europeană a avut, în 2014, o performanţă mult mai bună decât în 2013 (când a înregistrat o creştere de 0,1%) şi semnificativ mai bună decât majoritatea partenerilor din zona euro. De exemplu, Guvernul francez mizează pentru 2014 pe o creştere de 0,4%.

Destatis a informat că în 2014 exporturile Germaniei au crescut cu 3,7%, în timp ce consumul privat a crescut cu 1,1%, iar cheltuielile statului au urcat cu 1%. Investiţiile în echipamente, care au scăzut în 2012 şi 2013, şi-au revenit în 2014 cu o creştere de 3,7%. De asemenea, conturile publice ale Germaniei au înregistrat în 2014 un surplus de 0,4% din PIB.

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, în timp ce rata şomajului a atins un minim record, în condiţiile în care companiile şi investitorii au devenit mai încrezători în evoluţia economiei.

Oficiul federal pentru muncă a anunţat că numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna trecută cu 27.000, până la cifra ajustată de 2,841 milioane de persoane. De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă a atins 6,5%, cea mai scăzută valoare din ultimii peste 20 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% de către stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), se......
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, ...